André Perret, Condrieu

 


De wijnstreek van de noordelijke Rhone begint net voorbij Lyon (Vienne) en strekt zich uit tot Valence. Als we even de Diois vergeten (Cremant de Die) zijn Cornas en St Peray de twee Zuidelijkst gelegen appelaties.

We begonnen echter logischerwijze onze ontdekkingstocht in het meest noordelijke deel van de streek. Wie de baan langs de Rhone volgt vanuit Vienne komt eerst in Ampuis terecht (thuisbasis van de Cote Rotie), passeert vervolgens Condrieu (viognierland) en belandt even verder in Chavanay. In dit dorpje schuilt één van de meest gerenommeerde wijnbouwers uit de streek. Zo eentje waarvoor je een introductie nodig hebt om ontvangen te worden. Met dank aan Thierry.

André Perret bezit een twaalftal hectare wijngaarden (waarvan 5 in Condrieu) en maakt, naast de obligate Vin de Pays des Collines Rhodaniennes en witte en rode St Joseph, drie verschillende cuvées Condrieu. Sommige heuvels met viognierwijnstokken hebben een hellingsgraad van 50%. Het spreekt dus voor zich dat het oogsten manueel dient te gebeuren. Men heeft een ploeg van twintig plukkers die tussen 15 september en 1 oktober de oogst binnenhaalt.

Perret laat zijn witte druiven een achttal dagen vergisten op inoxcuves, tot ze een alcoholpercentage vertonen van om en bij de 7 %. Vervolgens steekt hij de wijn over op barriques om verder uit te gisten. Reden hiervoor is dat de wijnbouwer bij inoxcuves de temperatuur kan beheersen. Mocht hij dit niet doen zou de temperatuur oplopen tot meer dan 25 C°, met het risico dat de gisting stopt en er restsuiker in de wijn zou blijven. Vanaf een goede week verloopt de gisting minder onstuimig met temperaturen tot maximum 18C° zodat ze op barriques kan verder gaan.
Batonnage (het omroeren van de ‘lies’) wordt door Perret niet toegepast omdat de wijn te veel  aan fraicheur zou verliezen.
De Condrieuwijnen rusten allen minstens een jaar op eikenhouten vaten. Het bijvullen van de vaten (ouillage) is nodig om “la part des anges” weer aan te vullen. Perret heeft per 17 barriques één barrique nodig om bij te vullen. Een ‘verlies’ van 6% van zijn opbrengst.

Jaargang 2012 kondigt zich niet zo positief aan, met heel wat regen, waardoor hoger gelegen percelen nogal wat ziektes op de druiven vertonen. De rendementen zullen sowieso laag zijn, wat voor de wijn op zich niet negatief is. Perret hoopt op een jaar zoals 2007, waar na 20 agustus een “été indien” zorgde voor een topjaar.
2011 is volgens Perret zowel in wit als rood een soepel jaar, met ronde tannines en lichte maar fijne wijnen. Een jaar om te drinken in afwachting van het meer gestructureerde 2010.

 

Tastings uit vat (de notities zijn kort en geven een momentopname weer die mogelijks niet representatief is voor de wijnen op fles)

St Joseph Blanc 2011: redelijk plat, gistaroma s , mist levendigheid

Condrieu Villages 2011: mooie, rijpe neus (abrikoos), in de mond gebrek aan zuren.

Condrieu Clos Chanson 2011: Paplaurier, amandel, boterachtig. Goed evenwicht en licht bittertje, enorme afdronk (witte perzik) Héél mooi!

Condrieu Chery 2011: Mineralige neus in romig bedje, citrus, agrume, licht vluchtig. We proefden hiervan twee verschillende vaten, het ene veel aromatischer dan het andere (puur hout).

Tastings uit fles:

VDP des Collines Rhodaniennes Marsanne 2010: Men mag volgens Perret nog steeds deze benaming gebruiken (in plaats van IGP). Caramel in de neus, peperkoek, fruit. Vettig in de mond maar mooi in zuren. Geoxideerde appel in de afdronk. Heeft eten nodig. 84

St Joseph Blanc 2010: Een blend van 50% marsanne en 50% rousanne. Bourgogneneusje, mankeert wat concentratie in de mond, lijkt wat gedilueerd.

Condrieu 2010: Boterspekjes, rijp fruit (abrikoos), zeer lang in de mond met een fijne smaak van perfect geintegreerd hout. Een lichte vegetaliteit houdt de wijn bijzonder fris. Schitterend! 92

Noot: Toen we zeiden dat het alcoholgehalte van 14% niet echt merkbaar was reageerde Perret met volgende quote: “14, c’ est même hors taxes…” Waarna hij toegaf dat het werkelijke alcoholpercentage 14,6 % bedroeg…

Condrieu Chanson 2010 (slechts 2000 flessen/jaar): Mineraliteit in de neus, abrikoos, zeer complex. Veel fraicheur. In de afdronk alweer perzik (tientallen seconden) 92

Toen we vroegen hoe Perret de wijnen zo fris kan houden ondanks het hoge alcoholgehalte waren dit de bepalende factoren
– Geen batonnage
-Vergisting op lage temperatuur
-Geen maceration pelliculaire

Condrieu Chéry 2010: Fantastisch mooi, fijnzinnig aroma. In de mond ook heerlijk maar ier op t eind een licht branderig gevoel. 91+

Na het proeven op vat (2011) dacht ik niet echt een fan te zijn van Condrieu.
Na het proeven van de wijnen op fles ben ik bekeerd…

Rode wijnen (uit fles)

VDP merlot 2010: “Mon petit Petrus” aldus de wijnbouwer.
Nu, het was geen Pétrus, maar wel een heel soepele en hartige wijn met pakken rood en zwart fruit. Iemand zei: “Si on fait des vins comme ça en St Emilion, on saute un trou dans l’ air”

St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

St Joseph Les Grisières 2010: De naam Grèsiers is niet afkomstig van de naam van het perceel maar van de familie die toen eigenaar was.
Meer hout in de neus (rijpt op eiken vaten van één ‘wijn’ oud), iets geslotener (fruit zit wat verstopt). Zacht in de mond, réglisse. Veel krachtiger dan de vorige, tannines zijn perfect, zuren merkbaar maar zeer mooi evenwicht. Heeft eigenlijk 10 jaar nodig. Het lege glas rook heerlijk… 92

St Joseph Grèsiers 2009: Leder, cassis, koffie, boter. In de mond zijn de tannines duidelijker aanwezig, voller dan de 2010 (die wel meer finesse vertoonde). Toch raadde de wijnbouwer aan 2009 eerder te drinken dan 2010. Hier noteerde ik 18 maanden rijping op nieuw hout (in tegnspraak met vorige wijn, misschien verstond ik dit verkeerd).

Zowel in rood als wit proefden we wijnen met veel evenwicht en fraicheur (voorbehoud voor wit 2011).
Ons eerste bezoek was een meevaller over de hele lijn, hoewel we geen flessen kochten. Dit waren we verplicht aan de invoerder die voor de introductie zorgde, Cooreman, waarvoor dank. Op naar ons volgende adres!

Advertenties

2 gedachten over “André Perret, Condrieu

  1. Nog gene Perret gedronken, hetgeen ik lees doet vermoeden dat dit een referentie-domein is. De prijzen zijn soms exuberant. Toch word ook ik hier opnieuw bevestigd dat Noordelijke Rhône een te ontdekken pareltje is ! Meer van dat Jo, hopelijk nog een vervolg …

    Like

Reacties zijn gesloten.