(rip)

In de beginjaren van deze blog, toen de lay-out het nog toeliet, plaatste ik in de linkerkolom een aantal links. Eén daarvan was de link naar de blog van PDW, Patrick de Witte.

PDW was voor mij, samen met Rudi Vandendaele, Camps, Dewulf en in mindere mate Didden, zo’n columnist die op een sublieme manier kon verwoorden wat me zelf soms bezighield of stoorde in de maatschappij.

Toen ik het verschrikkelijke nieuws vernam stond de wereld even stil.

Ik ga z’n zalig scherpe pen en z’n bijzonder uitgesproken meningen énorm missen.

En voor wie vindt dat een wijnblog per sé steeds over wijn moet gaan deze quote:

Bij de dood van PDW overmant je hetzelfde gevoel als na het proeven van een glas Romanée Conti 2010. Je hebt er uitbundig van genoten, maar het doet je pijn dat je de verdere evolutie niet zal kunnen volgen…

 

pdw.jpg

Als eerbetoon, de voorlaatste column van PDW:

Het mot du jour dat vele zich ter rechterzijde ontplooiende en met leeuw- en VOKA-vlag zwaaiende kameraden onlangs hebben gelanceerd, het begrip dat ze dezer dagen werkelijk strijk en zet in het debat gooien en dat de term ‘populisme’ van de troon heeft gestoten qua semantische communautaire splijtzwam is: ‘grondstroom’.

Het is uiteraard specifiek de Vlaamse grondstroom waar volgens de nieuwe mannen van stavast rekening moet en zal mee worden gehouden. Weet iemand ondertussen eigenlijk al wat daarmee wordt bedoeld? Want grondstroom is weinig meer dan een loos containerbegrip dat kan worden aangewend om eender welke actie te vergoelijken (schijnbare ‘patsers’ moeten op eenvoudig verzoek hun financiële situatie kunnen verantwoorden) en ronduit verontrustende opvattingen – ‘In juridische termen is vijf maanden vrij kort. Het betekent ook niet noodzakelijk dat iemand onschuldig is, het betekent dat wij zijn schuld niet kunnen hard maken’ (procureur Dams, over een man wiens auto vijf maanden onterecht in beslag was genomen) – een schijn van democratisch platform te bieden. Voor alle duidelijkheid: het woord bestaat niet. Nu ja, het bestaat wel, zoals ‘amai’ bestaat.

Wellicht zat iemand op de partijraad wat verveeld uit zijn neus te eten en een spelletje Wordfeud op zijn iPad te spelen toen hij plots ‘stroom’ op het bord zag liggen en met zijn eigen letters ‘grond’ kon maken. Wordfeud heeft ‘grondstroom’ overigens geweigerd, wed ik. Bij onze hoogst betrouwbare taalvriend Van Dale weet men in elk geval van niets en suggereert men om eens bij ‘aardstroom’ te kijken, wat staat voor: elektrische stroming door de aardkorst. Ik denk niet dat het dat is wat onze vurige Vlaamse, voor de kracht van verandering vechtende vrienden bedoelen. Ze bedoelen wellicht: wat zij veronderstellen hoe Vlamingen als u en ik denken – want ze spreken zoals vanouds met uitgestreken gezicht voor ons allemaal – wat we wensen, hoe we de dingen veranderd willen zien, ja zelfs hoe we ‘onze poep afkuisen’. Wel, om die veelbesproken Vlaamse grondstroom beter te begrijpen is er volgens mij geen beter onderzoeksveld dan het internet. Facebook, Twitter en de commentaren op nieuwssites in het bijzonder. Oh dear. Oh fucking dear.

Afgelopen week waren er de schaamteloos racistische Facebookberichten en tweets over Maria Theresa Moralez, die in The Voice van Vlaanderen als een engel zong en daarvoor werd beloond met een kuip bagger, vers uit de grondstroom geschept, enkel omdat ze Filippijnse is en (nog) geen Nederlands praat. Dezelfde dag plaatst een krantensite een kort bericht over een jonge Kroatische vrouw die in Gent werd verkracht in het Patershol. Niet meteen een nieuwsitem dat grapjes inviteert. Toch is ene Serge T. er als eerste bij met ‘Ik dacht nog wel alle holletjes te kennen die een vrouw heeft, ik dacht dat enkel een Pater een Patershol had? :-)’

Twee commentaren verder komt de grondstroom langzaam op snelheid met ene Dominiek V., die stelt: ‘Kroatische vrouw…is dit niet verdacht deze verkrachting?’ Maar forumgebruiker Frans Van E., windt er geen doekjes meer om: ‘Zelfs in dit westerse land kan dit dus gebeuren. Maar het kan ook een trucje zijn om hier in dit land langer te verblijven en zelfs onder een verbeterd statuut en met een vergoeding door de staat wegens arbeidsongeval? Ik insinueer niets, ik denk alleen hardop!!!’ 55 mensen vonden dat deze reactie ‘aan te raden’ was. 55.

Zou je het erg vinden om voortaan in stilte te denken, Frans? En kunnen we die grondstroom alstublieft wat indijken?

(pdw)

Advertenties

2 gedachten over “(rip)

 1. Ik was het lang niet altijd met (pdw) eens en soms vond ik hem net iets te hard, maar hoe dikwijls heb ik – niet zelden groen van afgunst – zijn schrijfsels gelezen, vol bewondering voor zijn acrobatisch taalgebruik.
  (pdw) kon zijn pen in vitriool dopen en schrijven dat de gensters in het rond vlogen. Laat mij toe één zin te citeren die perfect illustreert wat ik bedoel. Hij schreef die zin in een stuk over Christian Van Thillo (baas van de VMMa) en Wouter Vandenhaute (Woestijnvis), die overwegen om mensen extra te laten betalen als ze geen reclame tussen hun teeveeprogramma’s willen.
  “Dat wij volgens beide heren als televisiekijkers om hun bewuste businessmodel bekommerd zouden moeten zijn, getuigt van een arrogantie die we in televisieland niet meer hebben mogen meemaken sinds Paul Jambers destijds zijn medewerkers opdroeg om te allen tijde in zijn nabijheid een zonnebril te dragen, omdat de zon tenslotte uit zijn reet scheen.”
  Wie in de media durft vandaag na (pdw) nog een dergelijke zin te schrijven?
  Rust en Vrede zijn u gegund, (pdw), maar toch niet helemaal van harte…

  Like

Reacties zijn gesloten.