De onvoorwaardelijke liefde van Domaine Agapé, Riquewihr

 

P1000113.JPG

“Koedverdoemme dat ies een ingewikkeld geval.” Deze zin en nog meer grappige quotes kon de über-sympathieke wijnbouwer Vincent Sipp als Alsacien in verbazend vlot Nederlands reproduceren.

Ik had de tip via LpDV, het fantastische Franse wijnforum. Vincent, achterkleinzoon van Louis Sipp,  was vroeger mede-eigenaar van Domaine Sipp-Mack en startte enkele jaren terug zijn eigen domein, enkele wijngaarden die hij overnam maar tevens een aantal nieuw aangekochte gronden. 

P1000115.JPG

P1000116.JPG

“Pour devenir riche, on doit pas être vigneron.” Dit zegt de man die makkelijk zijn oogst topcru’s elk jaar uitverkoopt. Maar de leningen zijn hoog, het werk is slopend, de inkomsten dekken met moeite de kosten. En toch, als we vertrekken na meer dan twee uur keuvelen en proeven, geeft hij ons een korting én een fles Grand Cru Rosacker erbovenop. Rijk zal hij misschien niet worden, een rijk mens is hij wél.
Hij onderhield ons twee uur over zijn wijnen en de streek, de Elzas, die men in drie gebieden kan onderverdelen. “Les Vosges, les vignes et la plaine”. In de Vogezen, waar we doorreden, (mooi voer voor een tourrit), vind je de boerderijen terug waar kazen worden gemaakt. Munster vooral. Volgens Vincent Sipp stinkt die kaas naar de Duitsers en smaakt ie naar de Fransen. Hilariteit.
We bezochten later het gelijknamige dorpje en waren onmiddellijk verrast door het grote aantal ooievaars dat zich ginds thuis voelt. Toen we gefascineerd stonden te kijken, kregen we van een vriendelijk oud besje nog het verhaal van Albert Schweitzer erbij. Dat deze nobelprijswinnaar van de vrede eigenlijk in Kaysersberg geboren was bleek een detail.

P1000060.JPG

elzas wijn,welke wijn elzas,waar eten elzas,restaurants elzas,domaine sipp,domaine agapé,riesling elzas,pinot noir,2009,trip elzas,alsace wijnen,elzas b&b,elzas reis,tips

P1000054.JPG

P1000059.JPG

Terug naar Vincent Sipp, oogstjaar 1965, net als schrijver dezes. Dat schept een band. De wijnbouwer liet ons zowat alles proeven wat hij in voorraad had. We startten met een zeer fijne sylvaner die op de Grand Cru helling Osterberg staat geplant. Sylvaner is echter geen nobele-  lees grand cru- druif, vandaar, een ‘gewone’ wijn aan geen geld.
De riesling “Isa” 2011 had een mooie minerale neus maar was niet volledig droog. Te wijten aan een deel overrijpe druiven, verklaarde Vincent.
De drie grand cru s waren een stuk droger. En toch, ook op de Rosackerhelling te Hunawihr, die het meest naar het ZO gelegen is, rijpt de riesling soms  té snel. De Grand Cru Shchoenenbourg ligt te Riquewihr en vertoont de meest minerale aroma’s – ook petrol. Het werd me ginds duidelijk dat Ezaswijnen veel meer.. eh… jawel,  last hebben van die petrolgeur dan Duitse rieslings. De derde Grand cru van Sipp tenslotte, Osterberg is meer naar het Oosten en het hoogst gelegen (390 meter te Ribeauvillé) en zorgt voor wijnen die iets strenger plegen te zijn. Toch was de 2011 die we proefden mooi rijp, doch ook heel fijnzinnig en fris.
Het is onzinnig om alles te bespreken, maar toch wil ik nog even stil staan bij de pinot noir wijnen van het huis. Wanneer men mij tot op heden vroeg waarom ik amper aandacht besteed aan Pinot noir uit de Elzas was mijn antwoord meestal meedogenloos… “Het leven is te kort om pinot noir uit de Elzas te drinken. Onbeduidende, dunne wijnen, veelal scherp en toch zoetig, onevenwichtig, simpel, gechaptaliseerd.”
Tja, achteraf lijkt dit bijna een even belachelijke  uitspraak als die van Mitt Romney in de kiescampagne 2012:
“I believe in an America where millions of Americans believe in an America that’s the America millions of Americans believe in. That’s the America I love.”
Om maar te zeggen, de pinot noirs van Domaine Agapé zijn schitterend. Van de gewone Expression (uitverkocht, maar we mochten nog 12 halve flesjes kopen die bestemd waren voor restaurants) tot de Helios 2009, een wijn die ik binnenkort blind naast een Volnay van hetzelfde jaar wil plaatsen. Omdat ik denk dat ie die aankan.
Tot slot nog een mooie metafoor van Vincent. “Wijnstokken zijn zoals de mens. Als ze jong zijn moeten ze worden ingetoomd (gesnoeid), bij ouderen is dit niet meer nodig, dan trekt de stok zijn plan wel. Het rendement is dan vanzelf ook minder.”  Nu ik dit noteer denk ik terug aan een postje uit 2009 over Jean Michel Comme van Pontet Canet die zowat hetzelfde zei (zie hier)
Agapé is oorspronkelijk een Grieks woord. Het betekent liefde, maar dan wel in zijn beheerste vorm, een liefde die uitgaat van de behoeften van de ander. Liefde  die niks terugvraagt. De liefde van Domaine Agapé werd door ons echter met dank aanvaard en enthousiast beantwoord.

P1000120.JPG

 P1000119.JPG

elzas wijn,welke wijn elzas,waar eten elzas,restaurants elzas,domaine sipp,domaine agapé,riesling elzas,pinot noir,2009,trip elzas,alsace wijnen,elzas b&b,elzas reis,tips

 P1000117.JPG

In een volgend artikel nog meer foto s en info over andere goede domeinen en eetgelegenheden in de Elzas.

Advertenties

9 gedachten over “De onvoorwaardelijke liefde van Domaine Agapé, Riquewihr

 1. Leuk om te lezen dat je mooie ontdekkingen in de Elzas hebt gedaan. Ik kijk al uit naar het vervolg. Ook leuk dat je de blog terug even ter hand neemt om dit te melden. Al moet ik toegeven dat ik hier via de link op het forum beland ben 😉

  Like

 2. Sterk, PN uit Elzas naast een Volnay ! Verder dan Clos de la Faille van Mann kwam ik nog niet. Inspirerend verslag hoor ! Blijkbaar is Sipp een spraakzame verteller !
  Die quote over de Duitsers, … nee, ik laat me niet verleiden tot verdere uitspraken hieromtrent 😉

  Like

 3. zeer goede beschrijving en ik ben echt wel curieus naar de PN’s , want buiten het gezegende jaar 2003 ( toen was in de elzas ook basis pinot noir geconcentreerd en lekker) nog niks deftig gedronken uit deze regio
  Agapé is een domein dat ik ook wil bezoeken want al veel goeds over gehoord. de rosacker is een heel mooi terroir , net als de schoenbourg al heeft deze laatste meer tijd nodig om zijn ware gedaante te tonen. Altijd boeiend om deze wijnen te vergelijken met de granietrieslings uit de GC sommerberg, wineck-schlossberg , schlossberg en Brand.
  Heb je van de man ook pinot-gris en pinot blanc geproefd ? ik zoek een strakkere pinot die niet teveel beladen is met restsuiker en een perfecte maaltijdgezel kan worden.

  Like

 4. Interessant, zeker ook omdat het ingaat tegen de algemene indruk die je tegenwoordig krijgt, nl. dat alle Elzassers restzoet hebben. Krijgen we daar in deel twee nog duiding bij?
  Wat me ook intrigeert is de uitspraak “last van petrol”. Ik weet dat er bijna gewelddadige discussies in de wijnwereld aan de gang zijn over petrol in riesling, maar wil dat zeggen dat je in het kamp zit van zij die dat een fout vinden?

  Like

 5. Wel, ik heb onlangs mijn mening over Pinot Noir uit de Elzas ook moeten herzien. Ik zat alleen in een restaurant in Rochefort en de enige halve fles op de kaart was dus zo’n Pinot Noir. Ik begon met lage verwachtingen, maar heb die al snel moeten herzien. Elke slok was heerlijk, en het flesje was veel te klein! Zo zie je maar, er valt steeds wat te ontdekken! In Wallonië kennen ze trouwens veel meer van Pinot Noir dan hier.

  Like

Reacties zijn gesloten.