Naijver in Bordeaux

De wijnfestivals in Carrefour zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ooit waren ze een oase van koopjes voor de dranklustige Bordeauxliefhebber. Ruim op voorhand pluisden we catalogi uit en onderzochten, markeerden, schrapten, telden en vloekten. Op D-day trokken we naar het plaatselijke wijnwalhalla met vers gestort geld en een Sinterklaasgevoel in de buik. We keerden terug met volgeladen kar en leeg gevreten beurs. Blut maar voldaan.
Nu kuiert diezelfde wijnfreak in de Carrefour rond zoals de wereldwijd geschorste JF Gillet zich nu moet voelen: Doelloos.

gilletjf_0.jpg

Toch spring ik elk jaar nog eens binnen tijdens de festivalweken. Al was het maar om flessen aan te kopen ten behoeve van drinkfestijnen vanuit didactisch oogpunt.
Zo viel mijn blik eind september op een fles Jean Gué Lalande de Pomerol 2010. Net als bij vele andere wino’ s het geval is, zijn er tal van domeinen die ik nog niet proefde maar waarvan ik, door mij onledig te houden met het volgen van allerhande blogs en fora, wel weet of ze al dan niet koopwaardig zijn. En van Chateau Jean de Gué in Lalande wist ik dat het één van de betere wijnen uit de streek is. Meer zelfs, toen ik de prijs zag (10 euro) leek het alsof we vijf jaar terug gingen in de tijd: ik zou een koopje doen bij Carrefour!

 

bouteille-JEAN-GUE2.png

Twee maand later bereid ik me voor om de wijn te schenken. Plots valt het me op dat er op het etiket niet Jean DE Gué staat, maar Jean Gué. Tja, van een dutje meer of minder heeft nog niemand zijn slaap gelaten, meende ik bijna pragmatisch te denken. Maar mijn argwaan was gewekt.
Ik opende het www en zocht de wijn op.
Ik kwam op de site van Vignobles Aubert terecht. De makers van ondermeer de St Emilion Chateau La Couspaude, maar ook van Chateau Jean de Gué. Het etiket was totaal anders dan de Carrefour-editie:

313832_3b19dc4976a3665016e36deeb36a4ae6.jpg_srz_382_329_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz.jpeg

Tiens zouden ze het aandurven een tweede wijn te maken met zulk een subtiel naamverschil?
Het antwoord kwam algauw bij scrollen. Neen dus. Hun tweede wijn heeft een volledig andere naam en etiket.

313832_2500a741bcd162049f20cc62935e1df3.jpg_srz_265_196_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz.jpeg
Een supermarktcuvée misschien? Op nogal groteske manier?
Dan maar de fles erbij gehaald. Ik las alle kleine lettertjes (leesbril vereist) en zag plots de naam “Chateau des Moines” vermeld staan. Een huis dat niks gemeen heeft met Chateau Jean de Gué. Wat hebben zij met deze fles te maken…?
Dat werd al snel duidelijk op de website van  Chateau des Moines. Zij maken een tweede wijn en brengen die op de markt onder de naam… Chateau Jean Gué…! Twee maal pervers, vermits in Bordeaux een ongeschreven regel zegt dat een tweede wijn nooit de naam Chateaux mag dragen..
Ik mailde Héloise Aubert (van de oorspronkelijke Jean de Gué dus) om toelichting en dit was haar antwoord:

Le Château JEan Gué est un autre vin différent du notre. Le château des Moines a crée il y a quelques temps son second vin avec le nom Chateau Jean Gué. Ce qui nous porte réeelement préjudice car il ne s’agit pas du tout du même vin que le château Jean de gué

Ik stel dan ook voor, als u eerdaags één van onderstaande flessen ergens in de rekken ziet pronken dat u eens binnensmonds vloekt om zoveel hufterigheid en dat u uw wijnbudget opspaart voor het aanschaffen van DE enige echte Jean DE Gué.
Afbeelding 1.png

Advertenties

4 gedachten over “Naijver in Bordeaux

 1. Goed gezien!
  Hoeveel restaurants hebben geen Chateau La Commanderie staan op hun kaart
  en serveren de veel goedkopere Chateau de la Commanderie(Lalande de Pomerol)

  Like

 2. Spannende post, leest als een whodunit 🙂 Al is de ontknoping van het verhaal inderdaad niets om vrolijk van te worden. Vreemd dat ze daarmee wegkomen eigenlijk.

  Like

 3. Het verbaast mij steeds dat dit zomaar kan. Naar Belgisch recht is dit misleidend. De stakingsrechter legt in principe een bevel tot staken op, dit gekoppeld aan dwangsommen indien men zich niet aan het vonnis houdt.

  Like

Reacties zijn gesloten.