De stiel van Cyrille

image.jpg

Net zoals Castillon is de “Bordeaux Cotes de Francs” een streek waar men voor de helft van de prijs wijnen kan kopen die vele Saint Emilions overtreffen. Zowel Chateau La Prade als Chateau Puygueraud zijn voorlopers in de streek en worden gemaakt door Cyrille Thienpont. Puygueraud is de meeste wino’ s goed bekend, zie ook hier voor het verslag van ons bezoek aan het domein.
Onlangs zag ik de zoon van Nicolas Thienpont opnieuw, wat grijzend ondertussen, maar nog steeds zeer sympathiek. Hij sprak zeer enthousiast over de La Prade 2010.
Deze laatste had ik niet liggen, maar wel een half flesje 2008. Interessant om die eens tegen dezelfde jaargang van Puygueraud te plaatsen. La Prade maakt wijnen van 100% merlot, Puygueraud wordt aangevuld met cabernet franc en wat malbec.
Chateau La Prade 2008
Een intens aroma van rijp fruit, aarbeienconfituur (zelfs wat carré-confiture). Zeer aangenaam. Een zacht mondgevoel met medium body, de eerste slokken blijven verbazend zacht naar het einde toe, mooie lengte. Braambes in de afdronk. Later krijgt de wijn meer en meer een droge ondertoon, de tweede dag was dit zelfs enigszins storend. Derde dag (nog één glas over) weer beter.
Chateau Puygueraud 2008
Kersen in de neus, florale toets, marsepein, eventjes chemisch (lijm). Minder rijp aroma dan La Prade. Ik zou het ook wel mineraler durven noemen. In de mond is de wijn iets strakker, de zuurtjes spelen hier een een grotere rol, de wijn doet wat koeler aan. Iets meer gestructureerd, minder exuberant maar complexer. Fijne afdronk.

image.jpg

Besluit:
Beide wijnen zijn wel degelijk in dezelfde stijl gemaakt. Allebei fruitgedreven, en allebei heel weinig houttoetsen. Dit siert de wijnmaker, de houtlagering is zeer terughoudend.
Beide wijnen zijn medium-bodied, met wat meer sappigheid voor de La Prade en wat meer structuur en diepgang bij de Puygueraud.
Opvallend was dat beide wijnen zich de tweede dag minder goed vertoonden, harder, meer tannine, zelfs wat bitter. Dit zou echter meer te maken kunnen hebben met de jaargang 2008 dan met de wijnmaker.
Tot slot, zulke halve flesjes zijn ideaal voor de snel verveelde wijndrinker. En aan een euro of zeven per stuk geven ze heel veel drinkplezier. Let wel op, ze doen zin krijgen in meer van hetzelfde (zie onderstaande foto).

image.jpg

Advertenties

2 gedachten over “De stiel van Cyrille

Reacties zijn gesloten.