De onbetwistbare link tussen Pic Saint loup en Picpoul de Pinet

Vorige week zijn we, als afsluiter van de wijnlessen, gaan eten in het restaurant “met de beste wijnkaart van Vlaanderen”, Brasserie Latem.
Dit laatste kan alvast niet ontkend worden. Prachtige keuze, in zowat alle streken. Enkel Bordeaux wordt wat stiefmoederlijk behandeld. Men heeft wel de grote (lees voor de niet-Latemse miljonair onbetaalbare) namen, maar in het betaalbare segment is enkel Poujeaux 2008 een aangepaste keuze (60 euro), en de mij onbekende Montagne, Chateau Montaiguillion (37 euro). Nochtans zijn er in Bordeaux momenteel heel wat domeinen die mooie prijs-kwaliteit leveren en perfect aan een 40-tal euro kunnen worden aangeboden op restaurant.
Het eten was oke, goede brasseriekeuken. Bediening zeer correct, hoewel ik nog wel iets kwijt wil over het piepjonge sommeliertje. Straks.
Als aperitief werd ons de Cremant Rosé aangeraden van Tissot (Jura). Zeer knappe schuimwijn natuurlijk, maar het verraste ons dat we zelfs in deze niet-witte en niet-oxidatieve Jura-variant het aroma van nootjes konden ontwaren… Ik had deze fles al zien staan op de kaart aan 50 euro, wat me oké leek qua prijs. Nochtans werd hij ons aangeboden aan 11 euro/ glas. Met 10 man maakten we dus niet direct de juiste keuze.
In wit kozen we voor een gruner veltliner Federspiel van Donabaum. Een waardig exemplaar, met fris aroma en medium body, maar persoonlijk vond ik m wat te gekunsteld (had het gevoel dat er wat aroma s van toegevoegde gisten waarneembaar waren- iets wat de sommelier ontkende – hij is daar blijkbaar kind aan huis). Neen, dan liever de wat moeilijkere maar ook complexere Naïk 8 van l’Oustal Blanc, 100 % grenache gris, en perfect bij de Oosters gemarineerde tonijn. (Aroma was zeer wild, animaal, met een lichte zwaveltoets, mond vettig maar mooie zuren, afdronk prachtig – honing).
In rood kozen we voor drie wijnen naast elkaar. Ook bij de witte was Peter al vriendelijk ingegaan op ons verzoek om extra glazen, teneinde de beste match bij de gerechten te kunnen ontdekken.
Hier hadden we drie prachtige wijnen in het glas:
1. De Cerasuolo di Vitoria van Cos, Sicilië. Prachtige wijn, elegant, bijna Bourgogne-achtig. De fijnste van de drie.
2. Domaine de l’ Hortus, Pic St Loup: zeer rijke neus, met weliswaar behoorlijk veel invloeden van de houtlagering. Ook in de mond kwam dit terug, maar de structuur en andere elementen konden dit heel goed dragen. Voltreffer aan 35 euro op restaurant.
3. Domaine Gros Noré, Bandol 2008: de ernstigste van de drie, maar wat een klasse.
Alledrie de wijnen pasten perfect bij de lamsschouder.

image.jpg

Ik kreeg vervolgens de toelating om een meegebracht flesje te openen (zonder kurkrecht zelfs, bravo!), Chateau Guiraud 2001. Een dijk van een Sauternes, heel veel materie maar niks te zwaar, smelt in de mond.
We schonken ook een glaasje uit voor ons piepjong sommeliertje, die vond ‘m “netjes”. Maar dit laatste was positief bedoeld. Een minder moment had hij toen we wat uitleg vroegen bij de Hortus. Ik citeer: ” Een heel mooie wijn, één van de weinigen uit de streek want anders is t daar gene vette. Dat geldt trouwens voor de hele plas wijn in de Languedoc.” Verwondering bij allen aan tafel, die al tientallen schitterende en betaalbare wijnen uit de streek dronken. Toen ik wat meer uitleg vroeg over de (voor mij top) aop Pic St Loup flapte hij er plots uit dat er veel gelijkenis is met die andere aop Picpoul de pinet. “Ah tiens, da s nochtans een witte druif…?” reageerde ik meer en meer geamuseerd. Ja ja, maar t is meer het karakter wat ik bedoel, gelijksoortig qua.. eh.. qua…
Zelden iemand zo zien zwemmen op het droge.
Empathisch als ik ben vulde ik dan maar zelf aan met… “qua naamgeving?”
“Ja, inderdaad, Pic St Loup, Picpoul… gelijkaardige namen…”
We vroegen ons even af of we in “Connerie” dan wel in “Brasserie” Latem waren terecht gekomen…
Misschien had ie tòch beter meer dan vier lessen gevolgd bij Syntra alvorens (eerder op de avond) wat voorbarig deze cursus als totaal nutteloos en waardeloos af te schilderen 😉
Begrijp me niet verkeerd, we waren over alles heel tevreden, ook over onze gewillige en enthousiaste sommelier. Zijn kleine jeugdzonden maakten onze avond naast bijzonder smakelijk zelfs extra vermakelijk.

image.jpg

Lamsschouder met seizoensgroenten

Advertenties

3 gedachten over “De onbetwistbare link tussen Pic Saint loup en Picpoul de Pinet

  1. was het jan zelf? of hebben ze een andere sommelier als jan er niet is? de tissot is inderdaad wel top. donabaum vind ik persoonlijk in het topsegment schitterend de instap kan wel wat gekunsteld overkomen. Jan is soms nogal wat overtuigd van zijn eigen wijnen waardoor hij soms vergeet dat er nog goede andere wijnen gemaakt worden 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.