Het wegvallen van de noodzaak tot noteren

Als je jongetjes vraagt wat ze later willen worden hoor je nog steeds veelal dezelfde clichés: brandweerman, politieman, piloot, topvoetballer. Ondertussen zullen er misschien wel een paar bijzijn die “Bart de Wever” willen worden, maar de kans dat er eentje ‘wijnleraar’ antwoordt is kleiner dan de kans dat Jan Mulder de winning-goal maakt in de finale van het WK voetbal.
Toch is wijnleraar de mooiste (bij)job ter wereld. Naar je werk vertrekken om je passie te beleven en te delen, is dat niet de ultieme droom van elke passant op dit ondermaanse?
Extra aantrekkelijk is het feit dat je enorm veel nieuwe mensen leert kennen. En noem me bevooroordeeld of naief, maar deelnemers aan een wijncursus zijn zowat altijd bijzonder fijne mensen. Positief, open, brede interesse, levensgenieters.
Zo ook het groepje waar G. deel van uitmaakte.
G. is één van de vele thirty-somethings die zowat alles hebben wat een mens gelukkig kan maken. Een goede job, toffe vrouw, knappe woonst en twee pareltjes van kinderen. Maar net zoals schrijver dezes in die periode meemaakte, kom je plots in een fase dat je beseft dat er toch nog iéts meer moet zijn in het leven.
“Is that all there is?” zong Howe Gelb op magistrale wijze.


Welneen dames en heren, dat is niet all there is. There is also The wine.
G. was al langer bezig met gastronomie. Meer zelfs, hij wordt in zijn vriendenkring FFF genoemd: The Fourth Flemish Foodie. En wie zich bezig houdt met koken, het zoeken van ingredienten, het nastreven van het perfecte evenwicht, komt automatisch ook bij onze geliefde godendrank uit. En dan heb je als lesgever soms het geluk dat zulke gasten dan weer bij jou terecht komen…
Op Hemelvaart werden we uitgenodigd met de hele groep bij G. thuis. Een goede 20 km van mijn woonst, net te doen dus met de fiets. Een verstandige beslissing bleek achteraf, spuwen was namelijk bijzonder moeilijk geweest. Wat volgt is een beknopt verslag van het eerste deel van deze hedonistische namiddag. In het tweede deel viel plots de noodzaak tot noteren weg…
G. presenteerde de meeste wijnen in duo, wij trachtten te ontdekken welke best bij het hapje paste.
Wijn 1: Castillo de Monjardin chardonnay Navarra 2008
Een extreem zilte neus, lijkt wel licht foutief, mooi echter in de mond, bijzonder lange afdronk. Lijkt wel de pérfecte oesterwijn.
Wijn 2: Loimer Manhartsberg Kamptal 2012
Een blend van chardonnay, pinot gris en pinot blanc. Peer in de neus, kruidig ook, mooie body en werkelijk pérfect bij de gemarineerde zalm met honingzoete dillesaus.

image.jpg

Wij 3: Blanc d ‘Orto, Monsant 2011
Opvallend gerookte toets, iets vluchtigs ook in de neus, wit fruit. Heel knappe wijn, gemaakt van garnacha blanca. Ideale begeleider van de coquilles met koriandersaus.
Wijn 4: Loimer Gruner Veltliner, Kamptal 2013
Mineraliteit, peer in de neus, medium bodied met mooie afdronk Deze wijn paste minder goed bij de coquilles maar was op zich wel heel aantrekkelijk.

image.jpg

Wijn 5: Pinord, Diorama merlot, Penedes
Verbazend licht van kleur, niet herkend als merlot ondanks het superzachte karakter van de wijn; mooi evenwicht ook. Redelijk commercieel maar superlekker. De wijn had het wel moeilijk bij de carpaccio met truffelmayonaise en rucola.

image.jpg

Wijn 6
Monte da Cal, syrah, Alentejo 2009
Deze monocepage was dan weer wel zeer herkenbaar (ondanks alweer de lichte kleur), eucalyptus en zwart fruit en verrassend genoeg pérfect bij de tataki van tonijn
Wijn 7 Domaine Gramenon, Vinsobres 2010
Deze wijn had een typisch biodynamisch aroma, heel open, eerst wat animaal en gerookt, maar ook zeer veel fruit en garrigue-kruiden. Heel mooi! Was wel oké maar niet perfect (iets te licht) bij de ossenhaas met dragonvinaigrette
Wijn 8 Domaine Villeneuve, La Griffe, CDR 2010
Een Cotes du Rhone met de allure en kwaliteiten van een Chateauneuf. Ook het biodynamische toetsje, maar wat een zalige wijn. Specerijen en zwart fruit in de neus, fantastisch zacht en evenwichtig in de mond. Overstijgt makkelijk de klasse van de Gramenon. En wat een schitterend “etiket”…!
De wijn was ideaal geweest bij de gevulde champignon met tomaten, mozarella en olijven maar… de pijnboompitten zaten dit perfecte huwelijk in de weg. Eva stelde daarop een zoektocht voor naar de geschikte pijnboompittenwijn. Ik vrees dat die net zomin bestaat als de geschikte rauwe- ajuinwijn…

image.jpg

We aten nog enkele heerlijke hapjes en dronken nog tal van hemelse hemelvaartwijnen maar het enige wat ik me daar nog van kan herinneren zijn het gehunker van een schattig ventje naar Paniniprentjes en de natte kussen van Sven op mijn voorhoofd. Geen notities meer dus.
Zoals eerder gesteld, de noodzaak tot noteren was weggevallen. Ik geef toe, dit is een makkelijk eufemisme voor “hij was te zat om nog zijne stylo vast te houden…”

image.jpg

Advertenties

7 gedachten over “Het wegvallen van de noodzaak tot noteren

 1. Jo , zo kennen we u – rad van tong , snedig en scherp van pen en recht voor de vuist. Het was mij een eer om bij u les te kunnen volgen.

  Like

 2. Te veel eer, Jo! De eerste vriend die me ooit FFF durft noemen kus ik op het voorhoofd tot hij de F niet meer durft/kan uitspreken. Plezant om te lezen wel, ik herbeleef de dag een beetje, was dan ook de enige die nog iet of wat nuchter was, denk ik… 🙂

  Like

 3. Vraagje: wat versta jij onder typische biodynamische kenmerken? ‘een typisch biodynamisch aroma, heel open’ ‘Ook het biodynamische toetsje, maar wat een zalige wijn’…

  Like

 4. Tja, misschien zou ik dat eerder aan jou moeten vragen? 😉 Moeilijk te omschrijven, maar blind haal ik ze er meestal uit – ik herken soms zelfs eerder dat ze biodynamisch zijn dan dat ik de druiven kan benoemen…echt waar hoor. Anderzijds heb ik de laatste tijd mogen ontdekken dat dit niet altijd zo is… Misschien zijn het dus wel de biodynamische Rhones en Languedocs die datzelfde karakter hebben. En komt het dus tóch van de druif. Enfin,…

  Like

 5. Interessant onderwerp en gedachtengang. Ik maak slechts onderscheid tussen natuurlijk en niet-natuurlijke wijnen en blind zal ik deze kunnen onderscheiden. Of de druiven biodynamisch zijn geteeld interesseert mij eigenlijk niet en zal ik ook niet kunnen proeven. Zolang ze maar gezond zijn, zou mijn grootmoeder zeggen. Vele druiven die biodynamisch geteeld zijn gaan daarna in de kelder een chemische weg tegemoet, dus met weinig aanknopingspunten.
  Terugkomend op het onderscheiden van natuurlijke wijnen heeft volgens mijn bescheiden mening met een variatie aan factoren te maken: zeer zeker de puurheid van het sap (in neus en mond), maar ook een brede (open) pallet aan geuren en smaken, spijtig genoeg vaak gepaard gaande met fouten in de wijn (ethyl, azijn, brett, onstabiel, …). Echter een andere gewaarwording die vaak typerend is bij het degusteren van dergelijke wijnen is het feit dat de fermentatie spontaan gebeurd door de autochtone gistcellen afkomstig van de (gezonde) druif en omgeving, met alle gevolgen vandien. Ik durf te wedden dat dit maakt dat je ze blind herkent! Ziehier mijn bijdrage – ik stuur de factuur wel op.

  Like

 6. Bij het nalezen van mijn vorige tekst heb ik nog de bedenking gemaakt dat ik niet wil beschouwd worden als cultuurbarbaar. Dus voor alle duidelijkheid: ik geloof dat biodynamie zeker een effect heeft op het eindresultaat van de druif. Het volstaat om eens druiven te proeven bij een wijnbouwer die een deel biodynamisch van zijn wijngaard kweekt en een deel niet. Ik heb ooit bij Marcel Lapierre-zaliger verschillende druiven mogen proeven, nadat ze voor de eerste keer een klein perceel biodynamisch hadden bewerkt (onder aandringen van zijn zoon). Het moet ergens in 2008 zijn geweest. Ik en vooral hijzelf waren verbaasd bij het eten van de druiven. Soit, ik heb twee favoriete wijnmakers: MG is sinds anno 2007 volledig overgeschakeld op biodynamie. JB echter heeft nog nooit een preparaat van dichtbij gezien. Beiden gebruiken echter geen milligram chemie bij het maken van hun wijnen.

  Like

 7. Oeps, zie nu pas deze reacties! Ik bedoelde eigenlijk eerder natuurlijke wijnen toen ik het over dat typische aroma had. Is idd nog iets anders dan biodynamisch… Merci voor de toelichting!

  Like

Reacties zijn gesloten.