Thibault Liger Belair, Nuits Saint Georges

Je hebt zo van die domeinen waar je als gewone sterveling normaal gesproken niet binnen raakt. Denk maar aan Roumier, Romanée Conti en dergelijke. Sedert een tijd behoort ook het domein Liger- Belair tot deze mythische grootheden. Onze Vince had echter als afsluiter van onze Beaujolais- trip het domein gecontacteerd met de vraag om eventueel hun Moulin à Vent te mogen proeven. Sedert 2007 heeft de relatief jonge Thibault namelijk een aantal wijngaarden in het Piemonte van de Bourgogne. Men was aangenaam verrast dat amateurs interesse hadden in de Beaujolais en niet naar de gehypte Bourgognes vroegen…
Het domein heeft niks te verkopen, zelf geen Beaujolais. Alles wordt op allocatie verkocht. En toch kregen we een degustatie die nu al in ons vineus geheugen staat gegrift.
Het optrekje van de familie staat in het centrum van Nuits.

image.jpg

Het domein werd in 2001 in handen genomen door Thibault Ligier Belair, en vanaf 2005 werkt hij biodynamisch, inclusief dynamisateur. Hoe men dit bolwerkt in percelen waar verschillende wijnbouwers rijen met stokken bezitten hebben we niet durven vragen… 😉
Na wat verdere uiteg over hoe een wijnstok vergelijkbaar is met de mens en hoe het leven te kort is om “les vignes” volledig te begrijpen, mochten we met Thibault mee de kelder in.
De 2013 was net aan zijn malolactische gisting begonnen en we mochten de 4 Moulin-cuvées proeven op vat. Les Rouchots, Vieilles Vignes (7 percelen), La Roche en de Cuvee Centenaire (stokken van meer dan 100 jaar oud). Allen heel kwalitatief, met hier en daar nog hoge zuren (uiteraard) en uitgesproken tannines.
Van de 2012 dronken we de drie eerste cuvées uit fles, vooral de VV en la Roche waren heel complex en lang. Persoonlijk vond ik de wijnen wel iéts meer Beaujolais- getypeerd dan de schitterende de La Bruyere die we dronken in Moulin à Vent zelf.
De 2011 VV die we tenslotte kregen was perfect in evenwicht, lang en zacht met mooie afdronk.

image.jpg

Vervolgens kregen we de vraag of we ook de Bourgognes wouden proeven.
Tja, does a bear shits in the woods?
Enthousiast als kinderen op de vooravond van de komst van Sinterklaas volgden we de eigenaar naar de vatstalen van de 2012.
Ik maakte geen notities, dat was niet echt mogelijk in die omstandigheden.
Vandaar relatieve punten op een bepaald moment in het leven van de wijn (en van mezelf), dus eigenlijk gewoon een hierarchie van welke ik de betere vond.

image.jpg

Hautes Cotes de Nuits 2012: 90
Nuits st georges Villages Les Charmottes 2012: 92
Vosne Romanée Auréas 2012 93
Chambolle Musigny Les Gruenchers 2012 94
Clos Vougeot 2012 91
Richebourg 2012 93+
We kregen nog een (reeds geopende) Clos Vougeot 2006 te proeven die voor mij in de neus tegenviel (lichte oxidatie en te rijp fruit) maar in de mond van pure klasse getuigde.
Zelfs de wachtlijst voor dit domein bevat 250 namen. En toch hebben we ons erop laten plaatsen. Misschien kunnen we dan met ons pensioenbonus in 2039 samen enkele flessen Moulin á Vent degusteren…

Advertenties

2 gedachten over “Thibault Liger Belair, Nuits Saint Georges

  1. In 2006 Roumier bezocht: alleen, als particulier, onaangekondigd… Het geluk was aan mijn kant: hij had tijd en alle 2004 waren open (inclusief een zeer beperkte witte), daar een Amerikaanse journaliste de dag ervoor was langsgekomen. Het klikte – ze vonden mij wel een vreemde eend in de bijt, maar toch enkele uren doorgebracht en enkele flessen mogen kopen. Ik ben benieuwd of ik nog steeds welkom zou zijn, maar zeer zeker zullen zij mij nog kennen …

    Like

Reacties zijn gesloten.