Faire le vin, c’ est faire la cuisine (Stéphane Derononcourt)

Ooit was ik een voetballende provinciaal. Nooit halfdood geschopt, maar toch wel behoorlijk wat kwetsuren gekend. En die kwamen er meestal op de slechtste momenten. Op de dinsdagtraining  in de week van de zondagse topmatch  slaagde je er dan in bij het laatste spurtje je hamstrings licht te verrekken. 

En dan was het bang afwachten of je de topper haalde…

Hetzelfde gevoel had ik vorige week. Met dit verschil dat mijn hamstrings me geen barst konden schelen, dit keer was het mijn neusepitheel dat me zorgen baarde. Het weekend vooraf had ik hemel en aarde verzet om op donderdag met een aantal studenten een masterclass (enfin,men noemde het gewoon een  degustatie, maar Masterclass klinkt beter) bij te wonen die plaats vond in het vlakke en verre Lo. Topwijnen Lesage was erin geslaagd om Stephane Derononcourt van zijn wijngaarden naar de Vlaamse Velden te lokken om een aantal van zijn creaties voor te stellen.

 

image.jpg

Derononcourt is afkomstig van het noorden van Frankrijk, en vertrok op zijn 18de richting Bordeaux op zoek naar de zin van het leven. Hij werkte enige tijd in de wijngaarden, maar bleek al gauw talent te hebben voor verdere stappen in het wjnmaken. Zonder enige opleiding slaagde hij erin zich op te werken tot één van de allerbeste wijnconsultants van de wereld.
Zoals bij zowat half Vlaanderen in deze wintermaanden gedroeg  mijn neus zich de dagen voordien als een vervelende.. eh.. snotneus, vandaar mijn vergelijking met de haperende hamstrings. Maar gelukkig was de koddige kokkerd op donderdag  genoeg opgelapt om me de gelegenheid te geven met vol reuk- en smaakvermogen aan deze topdegustatie deel te nemen. En ’t was de moeite, dankuwel heren Lesage!!

Normal
0

21

false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

IngeKalkuleerd.

Normal
0

21

false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Derononcourt werkt met een team van 15 personen (waarvan 10 constant op het terrein) voor tal van wijnhuizen  in Bordeaux en Californië, maar bezit ook een eigen domein, namelijk Domaine  de l’ A in de Castillon. De wijngaarden liggen bij het dorpje St Colombe, de ondergrond is vooral samengesteld uit  klei-kalk. Het is vooral die kalk in de bodem die volgens Derononcourt zo gunstig is. Kalk slorpt het water op in de natte perioden en voorziet aldus in de zomer de wijnstok van voldoende vocht. Het zou ook zorgen voor de ‘transformatie’ van de aroma s, inhibeert bvb de frambozengeur bij merlot. Kalk is ook verantwoordelijk voor het krijtige in sommige wijnen, en zeker voor florale toetsen.
In Frankrijk bestaat 55% van de ondergrond uit kalk, elders in de wereld is dit veel minder.
Domaine de l’ A wordt doorgaans gemaakt van 80% merlot en 20% cabernet franc

We begonnen in schoonheid met een kleine verticale van dit ‘overachieving’ domein.

Domaine de l’ A 2012 was zacht, vol en fris. Verrassend genoeg worden de druiven niét gekneusd alvorens ze in de (houten) gistingstanken verdwijnen. De (manuele) pigeage zorgt hiervoor.
De 2011 was meer getoast en minder warm. Strakker, onderhout, wat bittere toetsen ook. Derononcourt vertelde dat 2011 een nog moeilijker jaar geweest was dan 2012. De pitjes waren bvb een stuk minder rijp. Topper van het tintelende trio was echter de 2010 die even zacht aanzette als de 2012 maar daarna een heel mooie spanning en structuur vertoonde, met een bijzondere lengte en afdronk. “La signature d’ un vin, c’ est la finale” zei de sympathieke Stéphane.

Het kwaliteitsverschil uitte zich echter ook in de prijs, de 2010 (die ik 92 scoorde) kost zowat 10 euro meer dan de andere jaargangen.

Chateau d’ Aighuilhe, een wijn uit dezelfde aop, is wat mannelijker dan de vorige, de stokken staan op “rode” ondergrond (ijzer, klei). De klei zorgt volgens Derononcourt voor de ‘vorm’ van de wijn. Elke jaargang van deze wijn flirt volgens de oenoloog telkens met de bitterheid en droogtrekking. De wijnstokken staan ook op koudere gronden, wat sowieso meer elegantie geeft. Ik vond de 2012 heel mooi (90ptn), en bestelde er 3.

De druivenranken (90%merlot) van Clos d’ Oratoire (van Neipperg) staan noordelijk gericht op zand- en kleigrond. Geen écht grote terroir volgens Derononcourt maar wel schitterende wijn. Heel fijn, delicaat, met onderhout en champignons (op een ‘grotere’ terroir zouden dit volgens de oenoloog truffels zijn ;-)). De tannines van deze 2012 blijven wel wat aan het gehemelte hangen, maar toch is dit een bijzonder knappe(rige) wijn. 91-92

Tijd voor de grotere broer, Chateau Canon La Gaffeliere 2012. In deze wijn zit naast merlot zomaar eventjes 50% cabernet franc! Deze druif is volgens Stephane aristocratisch, complex, rechtlijnig en zorgt voor aroma s van witte peper en bloemen. De wijnstokken van dit huis zijn zuidelijk gericht en staan op drie percelen, een klei-kalk, een ander zand-kalk en een derde met zand. De wijn is super, zoethout, pruimengelei, ceder, bijzonder fris en zeer complex. 93

Chateau Beausejour Duffau Lagarosse is een klein domein (slechts 6ha)  met een uitzonderlijke terroir van pure klei met grote formaties kalk onder. Hier komt “La magie de l’ argile” volledig tot zijn recht. Zeker sedert 2009 toen Nicolas Thienpont en onze Stéphane het touw in handen namen. In 2009 kreeg deze wijn de volle 100 punten van Parker. Hoeveel ik de heerlijke 2012 (75%M en 25%CF) gaf zal voor eeuwig een raadsel blijven want ik heb hier verder niks genoteerd.

Op naar linkeroever.

Domaine de Chevalier heeft een ietwat koudere terroir,  ligt pal naast het bos en heeft weinig klei in de bodem. Dit zorgt voor elegante, complexe wijnen die heel lang kunnen rijpen. Derononcourt adviseert dit domein in Pessac sedert 2002. Dé grote verandering was de latere oogstdatum, met rijpere druiven als gevolg. De 2012 (65% CS, 30Mt, 5%PV)heeft zwart fruit, cassis en vleesjus in de neus, is lang en complex in de mond met een prachtige afdronk. Voor mij één van de toppers van de avond. 93-94

Iemand vroeg naar de eigenschappen van de petit verdot- Derononcourt vertelde dat dit een druif is die veel kleur geeft, structuur(tannines), kruidigheid (zwarte peper) en violet.

Les Carmes de Haut Brion is de énige wijngaard van de streek die in de stad Bordeaux zelf is gelegen (naast het hospitaal). De terroir is ongeveer vergelijkbaar met die van Chevalier, maar er zit meer cabernet franc in de blend(40%CF, 44%M en 18%CS)). Deze Pessac 2012 is merkbaar warmer, de alcohol is wat meer opvallend, veel fruit, moderne stijl. 92

In Moulis heb je weinig bijzondere terroirs, enkel het grote gravelplateau is van uitzonderlijke kwaliteit. De ondergrond bestaat uit klei-kalk en de galets (stenen) zorgen voor perfecte weerkaatsing van de zon, wat volgens Derononcourt soms wat fumé (gebrande toetsen) geeft in de wijn (dit blijken dus aroma s die niet uitsluitend van de houtlagering afkomstig hoeven te zijn). Chasse Spleen ligt op dit plateau, net als Chateau Poujeaux. De 2012 van deze wijn (52% CS, 39% merlot, 6%PV en 3%CF) heeft minder body dan de vorige wijnen, is een stuk lichter maar is zeer evenwichtig en bijzonder lekker. 90-91

Margauxwijn wordt van oudsher als ‘vrouwelijk’ omschreven. Dit is uiteraard pure marketing, maar toch is het in deze aop quasi onmogelijk om echt krachtige wijnen te maken. Het gebied is behoorlijk vlak (sommige wijngaarden liggen zelfs onder het nulniveau) en de bodem is arm aan klei. Enkel de vaandeldragers,  Chateau Margaux en Palmer, liggen op de heuvels.
Chateau Prieuré Lichine bezat 13 ha in 1855 maar bezit er nu 50. In tegenstelling tot in St Emilion mag een Médocwijn extra wijngaarden aankopen en die klasseren zoals het oorspronkelijke Chateau. De bodem van deze 4eme Cru Classé benoemen is dan ook schier onmogelijk, vermits de wijngaarden zomaar eventjes over 125(!) verschillende percelen op 5 verschillende gemeenten liggen verspreid. De 2012 van dit huis (65% cabernet sauvignon, 30% merlot en 5% cabernet franc) is redelijk ernstig en mist momenteel wat charme. 89

In 2008 begon Derononcourt als adviseur op één van de grootste domeinen in Bordeaux (400duizend flessen per jaar!), Chateau Talbot. Dit werd genoemd  naar de generaal die in de 15de eeuw de slag te Castillon tegen de Fransen verloor. De terroir is perfect (op de graves van St julien) en het Chateau is aan een ongelooflijke kwaliteitsklim bezig. De 2012 illustreert dit schitterend, met klein zwart fruit en florale toetsen in de neus, en een zeer geconcentreerd maar elegant sap waar je blijft op bijten. Prachtig! 94

Vive la France!

Deze interessante en heerlijk lekkere degustatie werd afgesloten met de degustatie van drie Californische wijnen. Derononcourt zocht voor elk van de wijnen naar percelen in Napa die hoger zijn gelegen om aldus wat van de Franse fraicheur terug te vinden.
De Stagecoach (100% merlot) heeft zelfs zulk een koel terroir dat er slechts eind oktober wordt geplukt. Er worden slechts 2200 flessen van gemaakt, vandaar wellicht zijn prijs (70 euro). De wijn (2009) vertoont mooie aroma s van frambozen, gedroogd fruit en chocola, is ook in de mond heel typisch merlot maar vertoont toch mooie zuurtjes. 90

De beste van de drie Amerikanen(voor mij) was ook de goedkoopste.  Al is in Amerika goedkoop een relatief begrip (50 euro).
Red Hills (Lake County, 100% cabernet sauvignon, 2009)heeft een heel fijne neus, is bijzonder fris en heel lang in de mond met een mooie structuur die zacht wordt omringd door rijp zwart fruit. 92

De exclusiviteit Tache d Encre (1200 flessen) is voor Derononcourt een echte terroirwijn, afkomstig van een heel klein ‘graveleus’ perceel. Deze 100% cabernet sauvignon (2009) heeft een complex aroma (cassis, zoethout, inotiol) en is heel lang in de mond, met verschillende laagjes waar je uiteindelijk echt kan in bijten. 92 (99,90 euro)

Drie mooie wijnen, en toch doen ze me ‘Vive la france!’ uitroepen.

Maar even luid roep ik “Vive Derononcourt!”

Bonne route, Stéphane!

Stéphane-de-Renoncourt.-Août-2011..jpg

Nogmaals dank aan de familie Lesage van Topwijnen. Zij zorgden ervoor dat op een doordeweekse donderdagavond het leven van een aantal wijnliefhebbers extra werd gekruid.

Advertenties

4 gedachten over “Faire le vin, c’ est faire la cuisine (Stéphane Derononcourt)

  1. Bedankt voor dit fijne artikel, het was zeer informatief! Hou wel van een goede wijn op zijn tijd, maar ben geen echte kenner en dan leer ik van dit soort stukken veel. Dat effect van kalk in de bodem had ik bijvoorbeeld helemaal geen weet van!

    Like

Reacties zijn gesloten.