Philippe Alliet, Chinon

Een wijnreis naar de Loire, we krijgen er niet genoeg van.
Voor de derde keer op anderhalf jaar tijd zocht ik weg en wijn in de streek van de Breton, Chenin en Rabelais.
Incontournable is een bezoek in Cravant les Coteaux aan een van de voorgangers van de aop Chinon.

Philippe Alliet scheurt ons voorbij in een of ander landbouwvoertuig zonder op te kijken. Wie niet beter weet zou denken dat dit een hoogmoedige of onbeschofte wijnboer is. Niks is minder waar. De minzame maar bescheiden vakman ontvangt ons voor het tweede jaar op rij enorm gul en joviaal. Na de verwelkoming worden we snel meegetroond naar zijn proeftonnetje in de chais.

We startten de degustatie met zijn chenin blanc uit 2015. Philippe heeft 1 ha staan van 10 jaar jonge planten en maakt daar een bijzonder knappe wijn van. De wijn rijpt in eiken vaten van 500 l (deels nieuw), heeft een heel aangenaam aroma van peer en mineralen en een medium bodied, mooi gebalanceerd mondgevoel. De 2500 flessen zijn echter al allen uitverkocht…
De rode wijnen vingen we aan we met de Tradition. Deze wijn wordt gemaakt van de (vlakke) percelen die nog werden aangeplant door grootvader Alliet (Les Graviers). Alle Coteaux-wijnen werden door Luc geplant en zijn dus een stuk jonger.
De basiswijn van Alliet is dus gemaakt van 40à 50 jaar oude stokken..! De 2015 was dan ook verbluffend lekker voor een “instapwijn”.

alliet 2.jpg

Ondertussen leerden we dat de 17 ha wijnstokken in 2015 werden geplukt in 5 dagen. Hieraan werkten 60 mensen mee, allen vrienden en kennissen uit de streek.
Men heeft hier trouwens 2 weken vóor de oogst redelijk wat regen gehad, wat maakt dat 15 niet per sé hét perfecte jaar is waar de pers nochtans van spreekt.

Nochtans zijn de 15s van Alliet zéér veelbelovend…
De Vieilles Vignes komt net uit het vat en heeft wat reductie in de neus. In de mond is de wijn lang, vol, rijp, krachtig maar elegant. 18 maanden lagering op… betonnen cuves. Geen aroma s van paprika door de lage rendementen. De cabernet franc verdraagt geen opbrengsten hoger dan 40 hl/ha, anders heb je kans op die gevreesde poivron-toets. We leerden trouwens dat kleine rendementen zowel de suíkers als de zuren concentreren.

L Huisserie 2015, bodem van silex, 15 jaar oude stokken. Lagering op houten vaten gedurende 18 maanden (10% nieuw). Daarna stabiliseert de wijn nog 6 maanden op betonnen cuves. Ook deze wijn is zeer ge(s)laagd.
Coteaux de Noiré 2015, 25% nieuwe vaten maar Philippe wil terug naar 20% gaan, zoekt allesbehalve veel invloed van het hout. De wijn is schitterend, ik noteerde enkel 92++.

Vervolgens kregen we twee wijnen van 2014 in het glas, een zéér veelbelovende jaargang.
L Huisserie 2014 bvb is prachtig, quellle finesse..! Het woord Figeac viel.
En dan de Noiré van hetzelfde jaar, een subtiele, florale neus, subliem fijne hout, fenomenale afdronk. Ik gaf een score van 94.
Jammer genoeg worden de wijnen pas gebotteld in september.

De 2013 Gros Noiré, wel te koop, had minder body en “mache”, maar veel karakter en mooie zuurtjes. Geoogst op 6 oktober, een ridicuul laag rendement van 27 hl/ha.

Philippe Alliet had er zin in en trakteerde ons op nog drie oudere jaargangen. Wijnen die ons toonden hoe nuttig het kan zijn om deze flessen gedurende meerdere jaren te verstoppen in de kelder.
L Huisserie 2007 was zijdezacht, fijn, Bourgognesk, prachtig.
Gros Noiré van hetzelfde jaar was nóg mooier, puur en gebalanceerd fluweel op de tong. 95!
De 2006 Gros Noiré had een ander karakter, meer Bordeaux dan Bourgogne, zeer evenwichtig en hedonistisch. 93

alliet 3.jpg

Philippe Alliet is een schitterend wijnbouwer en zalige mens.
De 4 wino’ s  die met me mee waren en dit huis voor het eerst bezochten waren werkelijk verbluft van de kwaliteit van de wijnen. Voor hen was het een openbaring dat cabernet franc in de Loire zulke prachtige resultaten kan geven. Voor de wijnbouwers die volgden kwam dit bezoek eigenlijk wat te vroeg. Wie kan dit niveau overtreffen? In Chinon alvast niemand.

Advertenties

2 gedachten over “Philippe Alliet, Chinon

  1. 20 euro voor de Gros Noire 2013 en 16 voor de VV 2014
    Waren de enige cuvees die beschikbaar waren
    Vanaf 14 zal Gros Noire wellicht ook een stuk duurder worden.

    Like

Reacties zijn gesloten.