De relativiteit van blind proeven

Schrik nooit wanneer een proever op een degustatie iets waarneemt wat jij niet ruikt of smaakt.
Ons brein moet namelijk een impressie samenstellen van enorm veel verschillende receptoren.
Als we geur- en smaakwaarneming vergelijken met het onderscheiden van kleuren dan zien we dat dit een veel complexer proces is.

Voor het interpreteren van een kleur hebben we drie verschillende lichtgevoelige cellen (receptoren) die samenwerken om een kleur te bepalen. Zonder vergelijkingsmateriaal kunnen we aldus slechts 12 tot 14 kleuren herkennen. Als we ze naast elkaar zin kunnen we er een 150-tal van elkaar onderscheiden. Theoretisch zouden er echter een miljoen mogelijkheden zijn.

Voor wat betreft de reuk- en smaakwaarneming zijn er geen 3 maar 400 receptoren..Als we die laten overlappen zoals bij de kleurwaarneming dan komen we aan 1000 biljoen mogelijkheden!

[Afbeelding: DSC02777.JPG]

Zoals de meesten wel weten is wat we smaken vooral een impressie van wat we ruiken (retrolfactie) en zijn er veel minder mogelijke rechtstreekse gewaarwordingen (zoet, zout, zuur, bitter, umami, maar toch ook nog enkele andere, zie afbeelding)

smaak gewaarwordingen.JPG

Toch is er zelfs in de smaakgewaarwording al een immens verschil mogelijk tussen verschillende personen, meer zelfs, dit is gedeeltelijk genetisch bepaald en kan zeer verschillen naargelang de bevolkingsgroepen.
Zo is het suikergehalte in Coca Cola enorm verschillend naargelang de afzetmarkt.

[Afbeelding: DSC02772.JPG]

Het is logisch dat het verschil in perceptie qua effectieve aroma s (ook in de mond via retrolfactie) dus nog vele keren groter zal zijn, mede omdat onze cortex alle gegevens nog eens moet omzetten in begrippen en onze taalvermogen dit moet omzetten in een zo duidelijk mogelijke weergave van de impressie.
Zeer herkenbaar toch, u ruikt iets maar kan het niet definieren, tot iemand asperges zegt… just! Asperges!

Maar: wanneer u niét begrijpt hoe iemand nu in hemelsnaam marihuana kan ruiken in een bepaalde wijn, weet dan dat de samenwerking van uw receptoren anders verloopt dan bij uw medeproever.
Of dat u enkel een drankprobleem heeft, en geen drugsprobleem. Smile

(Met dank aan Oliv van LpdV)

Advertenties

Een gedachte over “De relativiteit van blind proeven

Reacties zijn gesloten.