Bourgogne oogstjaar 2008

2008 was in Bourgogne geen makkelijk jaar. Een jaar waarin aan dezelfde wijnstok soms perfecte bessen naast totaal onrijpe druiven hingen.
Vele wijnen vertonen dan ook onrijpe of vegetale toetsen, de tannines en zuren wringen soms.
Toch vinden wij dit een interessant Bourgognejaar. Goede wijnbouwers maakten heel klassieke, frisse en spannende wijnen.

We deden de test gisterenavond.

2008.JPG

 

Wijn 1

Olivier Guyot Marsannay La Montagne 2008

De kleur is verrassend geconcentreerd voor een pinot noir. Het aroma is complex, met al enige evolutie maar zeker niet tertiar. Fijn rood fruit, mineraal, aards, potloodpunt, peper.
In de mond heeft de wijn een redelijk strenge ruggengaat maar er is genoeg rijp fruit en algemeen komt de wijn toch behoorlijk zacht en met een zekere finesse over.
Naar de finale toe vind ik de jaargang echter merkbaar, beetje stug, wat groenig in de afdronk – mijn wijnkompanen konden trouwens blind de jaargang ontdekken.
88

Wijn 2

Denis Bachelet, Cotes de Nuits Villages 2008

Bleek Bourgognekleur, waterachtige rand. In de neus is dit verrassend tertiair. Een geur van dode bladeren die ik associeer met wijnen over hun hoogtepunt. Raar voor een wijn van een wijnbouwer die pure bewaarwijnen maakt. Er is ook een kruidige toets, nieuw leder, iemand ontwaarde een potje olijven.
In de mond smaken we belegen rood fruit in een bij aanvang voldoende sappig en zacht maar fel door zuren gelardeerd geheel. Naar het einde toe trekt de wijn bij de ene slok echt droog, bij een andere slok valt dit mee en is er gewoon sprake van enige 2008-stugheid.
Toch redelijk ontgoocheld gezien de reputatie van dit domein.
87

Wijn 3

Georges Chicotot, Nuits ST Georges, Les Plantes aux Baron 2008

Tja, hier botsten we op een harde waarheid. Waar beide vorige wijnen echt verschijnselen vertoonden van het onrijpere oogstjaar kon deze wijn ons in al zijn facetten bekoren. De harde waarheid is dat in Bourgogne wijnen van dit kaliber onder de 30 euro zelfs op domein amper nog te vinden zijn.
De wijn heeft een totaal ander aroma dan vorige twee, met eerst opvallend animale toetsen en vervolgens heerlijke geuren van drop, rood én zwart fruit, munt, karamel en tabak. In de mond is deze wijn puur en harmonieus, fluwelig, met behoorlijk veel materie die zeer mooi is verdeeld.  De wijn smelt op de tong en eindigt in een zachte afdronk van zoetig rood fruit.
91

Besluit: De onrijpheid van 2008 is zelfs bij goede wijnbouwers merkbaar, maar de wijnen laten zich na 9 jaren toch redelijk vlot drinken. Best zijn ze te drinken bij de maaltijd, dan zullen zuren en tannines verzachten.
Bij de topwijnbouwers en betere percelen (derde wijn) merk je amper iets van het strenge oogstjaar. De ligging, know how, selectie van de druiven,…zorgen wellicht ook bij andere toppers voor heerlijk uitgebalanceerde wijnen met goede bewaarkracht.

Advertenties

3 gedachten over “Bourgogne oogstjaar 2008

Reacties zijn gesloten.