2005 Bordeaux: de balans in 2022.

De Line up.

1. Chateau de Fonbel, Saint Emilion Grand Cru 2005 (22.66 euro voor 2020 bij topwijnen)
Deze cru van 16ha is eigendom van de familie Vauthier. Het is Alain Vauthier (Ch. Ausone), samen met dochter Pauline, die deze cru opvolgt. Het terroir bestaat uit klei-zand of steen-zand en de wijngaard heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Dankzij de lage rendementen (50hl/ha), het precieze werk door de meesterlijke hand van Alain & Pauline Vauthier, in zowel de wijngaard als in de kelders, krijgen we hier een fijne, delicate maar voldoende intense wijn vol plezier aangeboden tegen een heel goede prijs.
2. Chateau de Camensac, Haut Medoc Grand Cru Classé 2005(32 euro 2020 bij Topwijnen)
Dit château paalt net als de buren (Ch Belgrave & Ch la Tour Carnet) aan de appelatie St Julien en heeft een heel hoogstaand terroir van 75ha waarvan ongeveer de helft beplant is met cabernet sauvignon en de andere helft met merlot.
3. Chateau d Agassac , CB Haut Medoc 2005(18.7 euro 2020 bij topwijnen)
Ch d’Agassac is een bijna sprookjesachtig mooi kasteel met een 43 ha wijngaard in Ludon (Haut Médoc), dichtbij Ch La Lagune en Ch Cantemerle. Het terroir, een mooie heuvelrug met diepe klei-steentjes is van prima kwaliteit.
4. Chateau Lafon Rochet, Grand Cru Classé St Estephe 2005 (45 euro 2019 Topwijnen)
De wijngaard, 45ha groot uit één stuk, situeert zich op een magnifieke heuvelrug van klei en steen, gelegen tussen Ch. Lafite Rothschild en Ch. Cos d’Estournel. Het is een zeer klassieke St. Estèphe die na een deugdoende kelderrust van ca. 10 jaar fantastisch lekker wordt.
5. Chateau Puygueraud , Cotes de Francs 2005 (Nicolas Thienpont)(15.7 euro 2020 TW)
Dit eigendom van 32,9 ha (28 ha in productie) werd aangekocht door Georges Thienpont in 1946. Hij heeft de wijngaard, bestaande uit klei en kalk met daaronder een ondergrond van kalkrots met ‘zeesterrenfossielen’ (net zoals in St. Emilion), herplant in 1970. Sinds 1983 maakt zijn zoon Nicolas Thienpont hier de wijnen (gekend van Ch. Larcis Ducasse, Ch. Pavie Macquin en Ch. Beausejour Duffau). Het domein staat aan de top van de appelatie en biedt een verrassende kwaliteit die u niet zou verwachten in deze regio!
6. Chateau Deyrem Valentin, CB, Margaux 2005 (25 euro 2020 Topwijnen)
één van de betere, niet geklasseerde Margaux wijnen, afkomstig van een 14ha grote wijngaard in Soussans. Hier vindt u een zeer mooie Margaux aan een schappelijke prijs. De intense smaak kan verklaard worden door de oude wijnstokken, want de gemiddelde leeftijd ervan is 40 jaar! Komt erbovenop dat het Château zich laat adviseren door Hubert de Boüard (Ch. Angélus) voor de vinificatie.
7. Chateau Saransot Dupre, Listrac 2005 (beste CB in 2010) rechtstreeks, 12 euro (winkel-15)
TN: Ceder en kruidigheid. Rijp zwart en rood fruit, kersen, pruimen, cassis, chocolade. Zeer aangenaam!
Ronde, zijdezachte, lekkere tannines, en een bom lekker fruit. Mooi versmolten.
Aangename vanille in de afdronk.
Een ‘rijke’, evenwichtige duurzame wijn!
8. Chateau Pontet Canet, Grand Cru Classé Pauillac 2005 (114 euro 2020TW)
behoort tot de “Rising Stars” van Pauillac. Hij verdient meer dan ooit de titel “Premier Grand Cru Classé”. Het prachtige terroir van 80 ha is eigendom van Alfred Tesseron. De regisseur van het domein, Jean – Michel Comme staat aan de basis van de zeer kwalitatieve ontwikkeling van de cru.
9. Chateau Du tertre, Grand Cru Classé Margaux 2005 (45 euro2020 TW)
Ch. Du Tertre behoorde sinds 1997 toe aan de in juni 2018 jammer genoeg overleden Nederlander Eric Albada Jelgersma, die aanzienlijke investeringen heeft gedaan in de wijngaard en het château. Deze investeringen, samen met kleinere rendementen hebben de cru naar een hoog niveau gebracht, hoger dan zijn klassement
10. Chateau Guibot la Fourvielle, Puisseguin St Emilion (15 euro, Klassewijnen)
Château Guibot wordt gerund door een gepassioneerd wijnbouwerskoppel. De natuur ligt hen nauw aan het hart. Biologisch telen is dus een natuurlijk proces voor hen.
11. Chateau Belle vue, Haut Medoc 2015 (16 euro 2020 Magnus)
Belle-Vue is nu een van de beste Crus Bourgeois in de Médoc, dankzij het briljante werk van wijlen Vincent Mulliez. Zijn erfgenamen staan nu aan het hoofd van deze 11 hectare grote cru, op een prachtig terroir van diep grind op klei. Naast de 50% Cabernet Sauvignon en 30% Merlot onderscheiden de wijnen van Belle-Vue zich door een aanzienlijk aandeel Petit Verdot (20%), die de wijnen een finesse, frisheid en rechtlijnigheid geeft die ongebruikelijk is op dit niveau in de Haut-Médoc.
12. Chateau Haut Batailly, Grand cru Classé Pauillac 2005 (59 euro 2020 Topwijnen)
Château Haut Batailley ligt gelegen bij het binnenkomen van de appelatie Pauillac, en een grote toren “La Tour l’Aspic” staat op het terroir, dat pal tegenover Château Batailley ligt en raakt aan Château Grand Puy Lacoste en de appelatie St Julien. Het terroir is magnifiek 22ha met diepe klei – steentjes lagen, afzettingen van de Garonne die ideaal zijn voor de druivenplant. De wijngaard is gemiddeld 45 jaar oud en bevat 10000 voeten per hectare, wat zeer geconcentreerde bessen oplevert, wegens de dichte aanplant.

De resultaten

De scores zijn het gemiddelde van de 10 proevers. Afwijkingen van meer dan 15 punten vh gemiddelde (slechts 1 x gebeurd) zijn weggelaten.
ZW = De score van het (Z)wijnerij zuipteam.

Duo 1.
1. Chateau de Fonbel, Saint Emilion Grand Cru 2005 
ZW 87,2
2. Chateau de Camensac, Haut Medoc Grand Cru Classé 2005
ZW 90
Redelijk wat proevers zaten hier verkeerd van oever. Dit was grotendeels te wijten aan de nogal ruwe tannines die de Fonbel in de afdronk vertoonde. Dit is een euvel dat ik al meermaals opmerkte bij merlot-gebaseerde Bordeaux uit 2005. Veelal zijn de tannines van de linkeroevers, dankzij de rijpe cabernet, fijner en rijper dan die van hun tegenhangers van de overkant. Wellicht te wijten aan overextractie- dit gebeurde toen nog veel. Ik denk dat 2005 op dat gebied veel wijnbouwers het licht heeft doen zien- vandaag is overextractie in Bordeaux eerder zeldzaam.
Op de tannines na was de Fonbel heel mooi, persoonlijk denk ik echter dat deze wijn niet meer zal verbeteren.
De Camensac toonde zich in absolute topvorm. Een Chateau dat normaal heel wat tijd nodig heeft maar deze 2005 was al mooi op dronk en een toonbeeld van klasse, finesse en evenwicht.

Duo 2
3. Chateau d Agassac , CB Haut Medoc 2005 
ZW 92,9
4. Chateau Lafon Rochet, Grand Cru Classé St Estephe 2005 
ZW 88,4 +++++

Een prachtig duo.
En hier werd al meteen aangetoond wat enigszins in de lijn van verwachtingen lag. De Cru Bourgeois toonde zich op zijn best, de GCC kon nog wat jaartjes extra gebruiken. 
D Agassac is al lang één van mijn prijs-kwaliteits favorieten en dit werd hier bevestigd. Een bijzonder elegante wijn met fris zwart fruit en heel mooie fraicheur. 2005 op zijn best.
De Lafon Rochet had meer materie met naar het einde toe tannines die redelijk wat grip hadden op de tong. Deze wijn werd volgens vele proevers wel beter en beter in het glas. Ik noteerde ook de plusjes die bij deze wijn werden geplaatst. De proevers zagen deze wijn in de toekomst dus nog een stuk mooier worden.

Duo 3
5. Chateau Deyrem Valentin, CB, Margaux 2005
ZW 90,8
6. Chateau Puygueraud , Cotes de Francs 2005 
ZW 91,5

Ook hier zaten een aantal mensen op de tegenovergestelde oever. Links rechts, het is in onze huidige samenleving ook niet altijd zo duidelijk. 😉
De Margaux had een krachtige neus, met wat evolutie (leder). De kracht kwam terug in de mond, met een peperachtige afdronk.
En wat waren we blij met de Puygueraud. Niet enkel omdat die zich zó mooi toonde, maar ook omdat dit huis de laatste tijd wel eens durft tegen te vallen (cfr 2010 en 2008). Deze 2005 was rijp maar fris, heel lang en hedonistisch. Eindelijk nog eens een Puygueraud Thienpont waardig.

Duo 4
7. Chateau Saransot Dupre, Listrac 2005 
ZW 87,2
8. Chateau Pontet Canet, Grand Cru Classé Pauillac 2005
ZW 92,1 (met 6 plusjes)
Ik had besloten de goedkoopste naast de duurste wijn te plaatsen.
De Listrac had een rokerige neus, warmt rubberachtig zelfs, in de mond mooi in evenwicht, maar miste wat complexiteit. Ondankbaar wel voor deze wijn van amper 12 euro, het is alsof je neefje die wat kan voetballen plots met Bayern München moet opdraven…
De Pontet Canet dan weer werd door sommigen herkend als absolute top, anderen vonden dit ontgoochelend (achteraf, voor de prijs en reputatie). Een duidelijk teken dat deze wijn nog niet op dronk is, en dat er een verschil is in de perceptie van proevers: sommigen beoordelen de wijn zoals hij zich voordoet op het moment van drinken, anderen baseren zich op de kwaliteit van tannines, de materie en de toekomst van de wijn. Dit laatste is enkel weggelegd voor de meest professionele zuipschuiten 

Wink

Duo 5
9. Chateau Du tertre, Grand Cru Classé Margaux 2005
ZW 92,1
10. Chateau Guibot la Fourvielle, Puisseguin St Emilion
ZW 89,4

Du Tertre , zowat de enige 2005 die ik in zijn jeugd heerlijk vond, was ook nu weer heel toegankelijk en hedonistisch. Mondje vol, maar dan wel een heel zacht en soepel mondje. Dit was de wijn waar de scores het meest consistent waren. Waar bij pakweg Pontet Canet zowel een 88 als een 97 de revue passeerden, gaven zomaar eventjes 9 van de 10 proevers deze wijn 92 punten! 
De Guibot had een zeer tertiair aroma, eucalyptus ook, maar in de mond kwam hij heel fris en kwaliteitsvol voor de dag. Volgens mij over zijn piek, anderen waren net liefhebber van de geëvolueerde toetsen.

Duo 6
11. Chateau Belle vue, Haut Medoc 2015
ZW 93,7
12. Chateau Haut Batailly, Grand cru Classé Pauillac 2005
ZW 94,1

Een absoluut topduo om mee te eindigen. Haut Batailly is voor mij één van de meest verfijnde en elegante Pauillacs. Ook nu vertoonde hij een Bourgondische finesse. En momenteel was hij gewoon beter dan Pontet Canet. Een Chateau dat wat onder de radar blijft, doch simpelweg topklasse. Maar wat dan gezegd van de drie x goedkopere Belle Vue? Hij haalde nét niet de diepgang van de GCC, maar mannekes, wat een subliemewijn voor die prijs…!

Alles werd blind geproefd en gescoord.

Beste wijn: Chateau Haut Battailey, Pauillac 94,1
Beste prijs kwaliteit: Chateau Belle Vue 93,7, Chateau d Agassac 92,9

Besluit:
Ondanks de twijfel in hun jeugd (pittige zuurtjes en ruwe tannine) is 2005 wel degelijk een absoluut topjaar maar toch vooral op linkeroever. Linkeroever is tegelijkertijd fris en krachtig, complex, lang.
De Cru Bourgeois zijn momenteel prachtig, ze mogen gedronken worden, echter geen haast, ze hebben nog veel reserve. 
De Grand Cru Classés hebben over het algemeen nog een jaar of 5 nodig.
Zoals een ouwe Skynetblogger ooit zei: Geef de CB s minstens 15 en de GCC s minstens 20 jaar. Dan pas kan je de kwaliteit van een mooie Bordeaux ontdekken.
Op rechteroever maakte men destijds soms nog de fout van overextractie, daar is het dus opletten. Bij sommige wijnen komen de tannines volgens mij niet meer goed (Fonbel).

Al bij al een grote meevaller, en alweer het bewijs dat Bordeauxwijnen mits juiste zorg, preparatie en timing voor ultieme momenten van genot kunnen zorgen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s