Over Wine, over Life, over Style…

Het begint goed. De geur van het boekje slingert me terug naar een of andere regenachtige vrijdagavond in 1975, het jaar waarin oorspronkelijk door een aantal fundamentalistische getuigen van ene gozer genaamd Jehovah het allesvernietigende Armagheddon werd aangekondigd. Gelukkig gebruikt Armaghedon blijkbaar de trein en is het nog steeds onderweg… Maar het nadert, HET NADERT… ! Drink snel nog een glas!
Enfin, terug naar 1975 dus. Tijdens het wekelijkse bezoek aan de voorloper van GB en Carrefour, de
Priba 2000, kon mijn lieve verwekster nooit aan m’n hartstochtelijke smeekbeden weerstaan om een 46- of 64 pagina-strip in de -toen nog bruine papieren- boodschappenzak mee naar huis te nemen. Twijfelen, even bladeren, wegnemen, terugzetten en uiteindelijk een keuze maken uit de rekken vol beeldverhalen was één van de mooiere momenten in het leven van een tienjarig snotjong dat het nog moest stellen zonder Facebook, Playstation of Ipod. Meestal deponeerde ik aan de kassa, met een van verlangen wee gevoel in de maag, iets van de Dupuisstal op de rolband. Bollie en Billie, Robbedoes en Kwabbernoot, Lucky Luke, Guust Flater, alle afleveringen van Buck Danny, met steevast rechts onderaan op de achterzijde het blauwwitte prijsetiketje waar 64 F op gedrukt stond. Thuisgekomen installeerde dat jongetje zich dan gezellig in de zetel, en alvorens het lezen aan te vangen rook hij eerst nog een aantal keren aan het net verkregen kleinood.
Het is dié geur die ik ergens meende te herkennen in het splinternieuwe wijntijdschrift Wine Life.

wine life

Ik pikte dit blad mee in een concurrent van voornoemd grootwarenhuis, eerder uit nieuwsgierigheid dan verleid door de flashy cover. Want de rechtgeaarde wijnliefhebber die de cover nader bekijkt zal nog eerder geneigd zijn zich een doos tweedehandse oortjsoepen aan te schaffen, dan 5,95 euro uit de zak te halen voor dit nieuwe wijnmagazine. Je moet er maar in slagen om op de voorplaat van je allereerste nummer, naar mijn gevoel toch gemaakt voor wijnliefhebbers, als eyecatcher de volgende kop te plaatsen:


“INVESTEREN IN WIJN, doen of laten?”


HUH?
In het beleggingsblad heeft men het toch ook niet over de aroma’ s van de bankbiljetten? Of over welk gerecht er het best past bij welke obligatie?
Beste mevrouw Van Minden, u als hoofdredactrice zou moeten weten dat, als wijn een passie is, je er gewoon niet aan dénkt een fles (of ongeopende kist want dat brengt meer op!!) te kopen om te beleggen. Wij kopen wijn om te proeven, te drinken, te schenken, te delen, te vergelijken, om erover te zwanzen, te kletsen, te oreren en ja, niks menselijks is ons vreemd, soms zelfs om erover te snoeven. Maar wijn als investering? NOOIT.
Gelukkig gaat de andere grote kop wél over wijn. 


NEGENTIG CHARDONNAYS, geproefd en beoordeeld.”


Nu zitten wij daar nog nét iets minder op te wachten dan op een artikel over het ondergoed van
Célie Dehaene, maar alla, het handelt toch al over ons aller geliefd gegist druivensap. Verder worden artikels aangekondigd over Nederland WijnlandZuid Afrika voor elk budget en De neus van de Hema. Op de brainstorming zijn blijkbaar een paar keer de woorden “herkenbaarheid” en  “typisch Hollands” gevallen. Neem daar dan nog het oerHollandse taalgebruik bij ( van luxe spa tot rammelbakkie), de soms krakkemikkige zinnen (Vroeger dronk ze graag zoete wijn met ijs. Nu haalt Hema s wijninkoper Ciska Breedijk de getrainde neus daarvoor op”) en de overdreven aandacht voor lifestyle (heeft men lang getwijfeld om het blad wine-life te noemen of zat wine-style ook in de running?), en de modale Vlaamse wijnliefhebber (die als doelgroep blijkbaar lichtjes over het hoofd is gezien) wordt genoeg afgeschrikt om bij z’n keuze voor een wijntijdschrift zelfs de voorkeur te geven aan het contradictorisch droge en ultradunne vodje In vino veritas. Ja ik weet het, ook dit was geen makkelijke zinsconstructie, maar ik vraag er geen geld voor.smilie5

Is het dan allemaal slecht? Nee hoor, helemaal niet. Ik heb met plezier de stukjes over kaas en wijn gelezen, de wervende tekst over de Moezel, het artikel over wijnfraude, hier en daar een leuke column en ik heb genoten van de link met kunst die men elke maand zal trachten te leggen. Hopelijk slaagt men erin deze steeds zo mooi en interessant te maken als in dit nummer met het werk van Frans Van Mieris de Oude.
Ik heb plichtbewust het blad volledig uitgelezen. En wie weet schaf ik het me nog wel eens aan. Maar het weeë, verlangende gevoel van een nieuwe
Buck Danny op de rolband zal ik er nooit van krijgen.

van mieris

Frans Van Mieris de Oude- Bordeelscene (1658)

49 gedachten over “Over Wine, over Life, over Style…

  1. en ik vind het nu vreselijk leuk om dat terug te zien bij mijn dochter; die “thrill” die je voelt bij het lezen-krijgen-kopen van een nieuw album. Maar ik ben het ook voor de rest met je eens: waarom slaagt men er niet in om ons nederlandstaligen één fatsoenlijk wijntijdschrift te bezorgen? Ik heb echter ook pas moeten constateren dat het Duitse en uitstekende WeinGourmet er de brui aan geeft omwille van het gebrek aan advertenties, en misschien is het wel gewoon en kwestei van geld. Even zien hoe Dirk Rodriguez het er van af brengt nu hij In Vino Veritas beheert.

    Like

  2. idd opmerkelijk dat er geen deftig wijnblad in onze eigen moedertaal beschikbaar is en dit terwijl het aantal wijnliefhebbers & wijnconsumenten ieder jaar groeit…

    Bij deze veel succes toegewenst aan Dirk Rodriguez om IVV (de naam alleen al…) tot iets aantrekkelijks op te bouwen.

    Hopelijk slaagt hij er in iets uit z’n fles te toveren waar echte wijnliefhebbers op zoek naar zijn: zuivere & eerlijke inhoud.

    Dus niet langer een glossy magazine waarvan de helft advertenties zijn, waar de wijnhandels de resultaten van de degustaties kunnen ‘kopen’, geen achterhaalde informatie meer die reeds een maand op het net verscheen zonder enige toegevoegde waarde…

    Tip voor Dirk: geef de wijnbloggers een forum in je magazine, nodig ze uit bij (blinde) degustaties & betrek ze bij het selecteren van de thema’s…

    Like

  3. slechts deels gelijk, als ik even een debat op gang mag trekken.
    1) Vooreerst belangrijke opmerking: Dirk werkt niet voor In Vino Veritas maar voor Vino !, en dat is een totaal ander blad. In Vino Veritas komt inderdaad ook in beide landstalen uit (net zoals Vino !) maar het is bij Vino ! dat Dirk als hoofdredacteur aangetreden is zodat Alain (Bloeykens – die voordien hoofdredacteur was) nu wat meer tijd kan vrijmaken voor zijn andere bezigheden.

    2) Eerlijk gezegd vind ik zowel Vino ! als In Vino Veritas niet denderend, zelfs niet nu Vino ! gerestyled is qua vorm en inhoud. Wat In Vino Veritas betreft kan ik vrij persoonlijk zijn. Ik ken de hoofdredacteur (Philippe Stuyck) en zijn hele team (Franstalige) journalisten heel goed en ik ben gedurende anderhalf jaar maandelijks gaan meeproeven bij van alles en nog wat op de redactie in Ukkel. Na enkele maanden heb ik toen zelf ns twee wijnen besproken in het magazine (twee Roussillons waren het geloof ik). En … wat heb ik voor en na de degustaties veel gediscussieerd met zowel Philippe “en de zijnen”! Ik heb ze vooreerst met handen en voeten proberen uitleggen dat hun manier van degustaties écht niet interessant is: ze proeven bv. ‘Crus Bourgeois 2003’ of ‘C-du-Roussillon Villages 2004′ maar wat deden ze dan: we proefden er een stuk of 50 (!) per thema maar … enkel de beste tien werden in het magazine vermeld! In plaats van ze alle 50 met scores te vermelden en bv. enkel de beste 10 van commentaar te voorzien… Ook waren het soms nogal saaie degustaties en daar heb ik hen herhaaldelijk op gewezen… Bv. een degustatie van wel 40 Bergerac wijnen waarvan 3/4 écht niet lekker was, maar tóch kwam er een heel artikel van 3 pagina’s over Bergerac begot… Ik maar vechten tegen windmolens en aandringen: over een medio-streek als Bergerac doet ge wel een ganse grote degustatie maar waarom niet eens bv. een grote proeverij doen van bv. 50 Sauvignon-Blancs van Chili of 50 Sicilianen enz… Antwoord: ah neen, we doen alleen degustaties van wat we opgestuurd krijgen … En daar wringt het schoentje. Aangezien IVV een volledig Franstalig team is (ik was de enige tweetalige Vlaming) hebben ze heel goede banden met élke (pietluttige) regio in Frankrijk (en Italië ook een beetje). Maar met andere landen nougabolle… En dus is het steeds weer hetzelfde liedje dat besproken wordt… IVV is vooral een blad voor Franstalig (België) die het liefst artikels over Franse wijnregio’s hebben, niets aan te doen. En de inhoud kan ook veel beter, vind ik ook… Maar…

    3) het is archi-moeilijk (financieel dan) om in ons lilliputterlandje een wijnblad draaiende te houden. Ik kreeg een goed beeld van wat dat allemaal kost bij IVV en amaai, ik ben echt verschoten. Het is allemaal niet zo evident als het lijkt…

    4) Ten slotte. Na ooit geabonneerd te zijn geweest op La Revue du Vin de France, Vino ! en In Vino Veritas heb ik nu – naar mijn mening – het enige deftige en kwalitatief hoogstaande magazine gevonden: het Engelstalige Decanter. Enorm diepgaande maar wel vlotte interessante artikels over streken van hééél de wereld (van Canadese Ice-wine over Nieuw-Zeelandse Syrah, Argentijnse Malbec, de nieuwe oogst Saint-Julien, enfin… alles). Ok, het is Engels, maar ik vind dat een goed wijnliefhebber (internationale) Engelstalige wijnliteratuur de baas moet kunnen. Dus, persoonlijk vind ik dat ons land geen eigen wijnblad nodig heeft en zowel IVV als Vino beter opgedoekt kunnen worden. (voor de Franse wijn-freaks mag LRVF blijven bestaan, alhoewel dat dat boekske ook altijd het zelfde is…).

    Heb ik hier nu een ban over mij heen getrokken ?

    Like

  4. eindelijk eens iemand die de stok in het hoenderhok werpt ! 100% gelijk over Decanter, alhoewel ook dat blad niet vrij is van blaam, maar je raakt wel het juiste punt aan (twee zelfs). Ons land is inderdaad wrschl te klein, helaas, helaas, en spijtig genoeg zijn de cultuurverschillen met onze noorderburen te groot (dat is eigenlijk hét probleem). Maar Decanter voor de Nieuwe Wereld, LRVF voor Frankrijk en de bloggers voor alles wat tussen de mazen va hun netten glipt ! En laats ons bidden dat WeinGourmet ooit nog eens verrijst om het anders zo verwaarloosde Duitsland te dekken (aan mij zal het niet liggen !). Als punt twee is dat inderdaad ons probleem: kiezen tussen vertaald Frans (en dus 90% van de wijnwereld negerend) of belerend en “klein” Nederlands. Maar is er in deze moderne wereld nog nood voor een tijdschrift voor een zo klein taalgebied als het onze ? We hebben een paar goeie bloggers, een of twee redelijke wijnwebsites en misschien moeten de Vlaamse of Nederlandstalige invoerders maar eens naar daar kijken om hun reclamegeld te besteden (zodat wij meer wijn kunnen proeven om erover te kunnen schrijven). Misschien kunnen de mensen van Convento een soort gemeenschappelijke reclameregie bedenken (ik zeg zomaar wat). Ik vind trouwens dat de vier echt actieve wijnbloggers zich een beetje aan het specialiseren zijn, of beter gezegd, elk een eigen karakter en publiek uitbouwen…of overschat ik ons (mij) ?

    Like

  5. blijkbaar kwalitatief heel goed tot uitstekend : ik had beetje schrik dat het te droog en te warm was geweest (zoals in 2003), maar er is in september toch wat regen gevallen, heel (voor Bordeaux abnormaal) hoge alcoholpercentages die wat kopzorgen veroorzaken
    er is minder goed nieuws over de prijs : ze hopen hem nog duurder als de 2005-jaargang te kunnen verkopen, dat hoor ik natuurlijk minder graag, de motivatie om Bordeaux-blends uit de nieuwe wereld te vinden wordt er zo natuurlijk alleen maar groter op, de Bordeaux-luchtbel zal toch eens moeten springen (wat met de 2007-jaargang eigenlijk al duidelijk was)

    Like

  6. Kris,
    ik ben het volledig met u eens. Ik kijk al uit naar de 2009-wijnen, maar vrees dat de prijzen inderdaad de pan uit gaan swingen. Dat zal tegenvallen !
    Anderzijds heb ik nog geen uiteengespatte zeepbel gezien voor de 2006 of 2007- Bdx wijnen.
    Niet dat ik ze in grote getale wil kopen, maar neem aan dat de overstock ooit eens moet buitengaan…
    Dus als iemand ziet dat het ergens zo ver is, laat maar weten 🙂

    Like

  7. op prijsgebied nog niet : maar ze gaan toch iets moeten doen met hun 2007-stock, en zeker als 2008 en 2009 een stuk beter zijn zal wel duidelijk worden dat ze hun mindere jaargangen niet aan de huidige prijzen verkocht zullen krijgen, maar ja zelfs met fikse korting vind ik 2007 niet interessant wegens kwalitatief onvoldoende, ik heb de laatste tijd een paar uitstekende Zuid-Afrikanen gedronken, waarvan de meeste beter waren dan 99% van alle Bordeaux 2007 en een heel pak goedkoper

    Like

  8. Ja, Kortrijk is wat ver voor mij.
    Als t in de buurt was, zou ik wel gaan, denk ik.
    Inderdaad, verslagske over de degustatie is welkom…

    Like

  9. Lees sinds begin dit jaar ook Decanter en ook wel zeer tevreden over. Ik heb ook een paar keer Vino! gekocht maar was daar toch niet echt wild van(heb het wel nog niet gekocht na de restyling denk ik). Waar ik Decanter koop, kan je oa ookWinespectator kopen. Iemand daar ervaring mee ? Lijkt mij nogal Amerikaans van opzet (wat niet onlogisch is natuurlijk gezien het blad van daar komt)…

    Ik sluit mij voor de rest trouwens aan bij Roeland/Rick. Ik denk dat de vijver hier een beetje te klein is om een degelijk maandblad te onderhouden…

    Like

  10. Winespectator staat qua kwaliteit een paar trapjes lager dan Decanter. Vrij basale informatie met een een vrij pedant sausje erover.
    Overigens, in de Engelstalige wijnpers heb je een aantal online-magazines die een stuk beter zijn dan Decanter en consoorten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Burghound.com en Champagneguide.net.

    Like

  11. aan 25 Eur per fles, lijkt me heel correcte prijs. Heb zelf de 2001 nog nie gedronken, maar wel meeste jaargangen van de jaren 90 en ook 2002 al.
    Ben absolute fan van het huis !
    Lijkt me dus goeie koop, al zal het deze keer niet voor mij zijn (kelder nog te vol).
    Maar aan de anderen – nie twijfelen !

    Like

  12. Parker 93/100 en ik heb er maar ééntje van. OK, ik koop ze. Maar als iemand graag een fleske of twee-drie mee afneemt, niet gelaten ! En dan kunnen wij (tromgeroffel) elkaar eindelijk eens in levende lijve zien !!

    Like

  13. Net terug van de degustatie van Colruyt (en een mooie aftershow bij Matten) en dit zijn de bevindingen
    Algemeen moet ik zeggen dat 2007 eigenlijk niet zoooo slecht is als algemeen aangenomen of verwacht. De perceptie speelt mee natuurlijk, maar we dronken hier en daar meer dan aanvaardbare wijnen. Enig probleem blijft de prijs , mocht die 30% goedkoper zijn zou men aanschaf kunnen overwegen. Zoals de eigenaar van La Pointe zei: Drink de 2007 terwijl je 2005s liggen te rusten. Maar kopen doe je best aan (zeker te verwachten) bradeerprijzen.
    Een kort overzicht:

    Château Fombrauge wit 2007
    A.C. Bordeaux
    wel ok maar geef me aan 20 euro toch maar the real stuff (Pessac bvb) 86
    – Château Fombrauge rood 2004
    A.C. Saint-Emilion Grand Cru
    krieken en ander rood fruit, licht ontgoochelend 85 (RP89)- Château La Tour Carnet 2006
    Grand Cru ClasséA.C. Haut-Médoc
    Klassiek hout, redelijk hard zelfs, beperkte afdronk. 87 (RP 91)
    – Château Les Grands Chênes 2007
    A.C. Médoc
    Als de 2006, goed gemaakt maar waar is de terwaar? 85 (RP 87-89)
    – Château de Fieuzal rood 2004
    Grand Cru Classé A.C. Pessac-Léognan
    Ongelooflijk ver in zijn evolutie, de neus beloofde niet veel meer. In de mond viel het al bij al nog mee maar wat een ontgoocheling… matten zegde snel z’n bestelde flesjes af…84 (RP 89+)
    – Château de Fieuzal rood 2007
    Grand Cru Classé A.C. Pessac-Léognan
    Toast en wat aardse toetsen, redelijk eenvoudig 86 (RP 88-90)
    – Château Gazin Rocquencourt 2007* A.C. Pessac-Léognan
    Zeer aangename wijn, verrassend rond en zacht, een van de weinige die zijn prijs waard was (12,50 euro) 86
    – Château Malartic Lagravière 2006 Grand Cru Classé
    A.C. Pessac-Léognan
    Mineraliteit en alweer fumé, mond behoorlijk complex, wel tanninrijk (wat droog) en mooie afdronk 92 (RP 90)
    – Château Malartic Lagravière 2007
    Grand Cru Classé A.C. Pessac-Léognan
    Fijnkorrelige wijn, soepel maar gestoffeerd genoeg om te boeien, aangename verrassing 91 (RP 84-86)
    – Château Les Grands Maréchaux 2006
    A.C. Premières Côtes de Blaye
    Weinig boeiend, verdronk wat tussen de grotere namen (nochtans een wijn met zeer goede reputatie,dronk al een schitterende 2003) 83
    – Château Coufran 2004* Cru Bourgeois Supérieur
    A.C. Haut-Médoc
    Neus gewoontjes, mond charmeert, afdronk nul. Volgens de vrouw van E mailhe een vin de repas. Ze heeft gelijk. 84 (RP88)
    – Château Guadet St-Julien 2001 Grand Cru Classé
    A.C. Saint-Emilion Grand Cru
    Hoe durven ze dit nog aan die prijs verkopen? Passé à double tour
    – Château La Pointe 2007* A.C. Pomerol
    Rijp rood fruit, soepel als een Roemeense turnster. Charmeur maar 5 euro te duur (2004 nog aan 16 euro, deze 21) 85 (RP 82-85)
    – Château Beauregard 2006 A.C. Pomerol
    84 (RP 86)
    – Château Beauregard 2007 A.C. Pomerol Zacht en romig, houtinvloeden, korte afdronk 85 (RP 84-86)
    – Château Sociando-Mallet 2007 A.C. Haut-Médoc
    Een van de wijnen waar we nog eens terugkeerden, zin in 2de glas. vlot en toch materie, mooie fraicheur. jammer vd prijs (29,95 euro) 90
    – Château Chasse-Spleen 2007Cru Bourgeois Exceptionnel
    A.C. Moulis; leerde hier dat dit zelfde eigenaar heeft als Gruaud larose. Kersen in de neus, elegante wijn 86 (RP ?)
    – Château Gruaud Larose 2006 Grand Cru Classé
    A.C. Saint-Julien : Veel fruit, evenwichtige wijn, mooi 90 (RP 84)
    – Château Gruaud Larose 2007 Grand Cru Classé
    A.C. Saint-Julien
    Gerookte toetsen, behoorlijk body (zelfs wat chewy op het eind) 89 (RP 87-90)
    – Château Lafon-Rochet 2007 Grand Cru Classé
    A.C. Saint-Estèphe
    Eerst wat dun , weinig afdronk, tweede slok was beter. Tesseron schonk zelf, ik vroeg of hij, ook al dacht aan biodynamie (zoals zn broer op Pontet Canet) maar hij sloeg eens met z’n linkerhand op de plooi tussen rechterboven en onderarm terwijl hij z’n rechteronderarm naar zich toe bracht… Trop vieux pour commencer avec ces conneries…85 (RP 85-87)
    – Château Marquis de Terme 2006*Grand Cru Classé
    A.C. Margaux
    Viel best wel mee, verrassend rond en stabiel 87 (RP 82)
    – Château Malescot Saint-Exupéry 2001
    Grand Cru Classé A.C. Margaux
    Animaal (maar dat hoorde de eigenaar niet graag, ik herpakte me en zei leder, dat vond ie dan weer wél juist—hm…namaakleer gewoon zeker? ) ook truffel en paddestoelen in de neus, mond mooi evenwichtig, iets te weinig materie naar mijn gevoel 88 (RP 88)
    Men doet hier de assemblage van de verschillende cuves nét voor de mise en bouteille
    – La Dame de Malescot 2007* A.C. Margaux
    Een ok tweede wijn, aan 10zouden we dit kopen (nu 14,6) 83
    – Château Pichon-Longueville Baron 2007
    Grand Cru Classé A.C. Pauillac
    In 2007 twee vendanges vertes gedaan, resultaat mag er zijn, fijnzinnige neus met klassevol getoast hout en onderliggend fruit. Mond is zeer uitgebalanceerd en geeft een behoorlijk volle indruk. Toch is dit uiteraard de helft te duur…92 (RP90-92)
    – Château Suduiraut 2007 1er Cru ClasséA.C. Sauternes
    Exotisch fruit, mango, perzik. In de mond veel materie maar niét plakkerig of te vol. Bijzonder mooie en lange afdronk 94 (RP 91-93)
    Ik leerde hier dat Barsac bekend staat om zijn grotere fraicheur en mineraliteit vanwege de kalkrijke gronden, maar bij Suduiraut zorgen de graves en zanderige ondergrond ook voor meer fraicheur. Dus in warmere jaren is dit een voordeel (dan koop je beter Barsac of…Suiuiraut

    Besluit
    1. Zo n vergelijkende degustatie is niet makkelijk
    2. 2007 valt nog best mee, tenminste als je wijn koopt om te drinken en niet om 10 jaar weg te leggen. Volgen en kopen bij significante prijsdaling
    3. 2006 valt soms ook serieus tegen, kwaliteit is wisselend. Niet blind kopen dus (en niet per se op RP voortgaan)(Noch op mij…;-))

    Like

  14. bij matten (met Tienne, miss Debbie en Bert)
    Barbaresco 2003 (Produttori): rood fruit, vegetaliteit, leder. Mond wat licht en bitter, zuren domineren, ook droogtrekkende tannine. Na een uurtje karaf veel beter maar toch wat ongoochelend, nebiolo blijft een moeilijke druif
    Villa Symposia 2007 ” L equilibre”
    dacht hier aan een Zuidwester, was een Languedoc die eerst redelijk stroef en strak overkwam maar mooi openbloeide in het glas. Negen euro en PQ top (RP 93)

    Like

  15. je hebt je best gedaan 🙂
    waren de aangekondigde rode prijzen op alle wijnen echt de moeite of waren het maar kleine kortingen?

    Like

  16. Woon jij in de streek van Rick? (ut Leuvense)

    @buffallo : 25 de fles dus, is zowat de prijs die ik betaalde bij Thienpont in 2004 –kist ligt bij mijn schoonbroer in de kelder, desnoods doe ik er nog 2 extra weg (heb wat teveel rhone 07 gekocht vorige maand…)

    Like

  17. Rode prijzen staan op de colruytsite. geen bradeerprijzen dus NIET de moeite. De enige plaats waar er vanavond trouwens geen volk stond was de kassa.

    Like

  18. ik heb gelukkig dus niks gemist 😉
    ik had wel verwacht dat die Gazin Rocquencourt 2007 het redelijk goed ging doen
    die La Tour Carnet 2006 was dus waarschijnlijk niet mijn beste koop 😦

    Like

  19. “Je m’ en fou” leek wel zijn slagzin…
    Ik denk dat binnen enkele jaren bij Lafon Rochet veel kán veranderen als de zoon alles zal overnemen en wél meer aandacht aan alles zal schenken, zoals de familie bij Pontet Canet heeft gedaan.

    Like

  20. Laatste glas Symposia l’équilibre 2007 deze middag geproefd. Mooie compacte zwarte fruitsalade met een scheut eau de vie, een streep mineraliteit en een pluksel munt in de neus. Mond zeer gepolijst en evenwichtig. Mooi!

    Like

  21. is altijd een beetje moeilijk maar het moest er toch ooit van komen.
    Mijn eerste fles die mij wijn deed ontdekken was een Jurançon Sec (Clos Lapeyre). Overweldigend wit bloementapijt maar o zo lekker droog.
    Trouwens gisteren gespot in de Carrefour Uustakker (en er 3 van in de wijnkelkar gedeponeerd) Prieuré Lichine 03 aan 18 € (PS ben geen verkoper!).

    Like

  22. is altijd een beetje moeilijk maar het moest er toch ooit van komen.
    Mijn eerste fles die mij wijn deed ontdekken was een Jurançon Sec (Clos Lapeyre). Overweldigend wit bloementapijt maar o zo lekker droog.
    Trouwens gisteren gespot in de Carrefour Uustakker (en er 3 van in de wijnkelkar gedeponeerd) Prieuré Lichine 03 aan 18 € (PS ben geen verkoper!).

    Like

  23. en al meteen twee maal genomineerd! Of heb ik al een glaasje te veel op…? 😉
    Jurancon, de gros en petit manseng kunnen idd heel mooie wijnen voortbrengen.
    Welkom, Frank, eindelijk nog eens iemand uit de buurt van Gent…

    Like

  24. Wat mij toch opviel in Kortrijk, was dat grote huizen de moeite namen om naar het kleine Kortrijk te komen om toch maar van hun 2006 en 2007 af te raken. Straks wacht iedereen de 2009 af. Wat gaan ze met al die kisten 2006 en 2007 op den duur aanvangen ? Dumpen, net voor ze ondrinkbaar worden ? Er stonden nu al twee kadavers op de schenktafels : Château Guadet 2001 en in mindere mate Château de Fieuzal 2004. Toch boeiend, die wijnwereld.

    Like

  25. vind je trouwens van mijn nieuw mailadres ?
    Rap zelf melden voor Vinejo zich weer vrolijk maakt over de onhandigheid van een vijftiger.

    Like

  26. Prieuré Lichine 03 aan 18€…: schitterend koopje
    (ik betaalde in Auchan enkele jaren terug iets van een 23€)

    Like

  27. Ik heb het eerste nummer ook gekocht. Schitterend artikel over wijnen bij de Hema. Jammer dat ze niet de wijnen van de Aldi bespreken 🙂
    En dan de geweldige vraag in het Hema artikel: Kunnen we in de toekomst ook andere wijnen bij HEMA vinden, zoals Grappa en Sake?
    Ik geef het blad nog één kans.

    Like

  28. Vinejo, bedankt voor de herplaatsing van een foto van dit schilderij. De afdruk in WineLife was veel te donker om duidelijk te zijn.

    Like

  29. Ook bijzonder interessantwas het artikel over “Moskou aan de wijn”. Volgende keer een artikel over het drinkgedrag van 20-30 jarige homo s in Burkina Fasso?
    Plots denk je dan, hé, dit artikel over Eduardo Valentini is wél goed. Maar wat verder lees je dat bewuste wijnbouwer er al in 2006 het bijltje bij neerlegde.
    En bijzonder grappig vond ik de credits bij het artikel over ‘vin de pays bas’: “Evelijn van Heuven, vinoloog in spé’
    Waw!

    Like

  30. @ Erik, “het kleine Kortrijk”, dat laat ik geheel voor jouw rekening. Maar je hebt een punt. Zelfs de kleine Magrez himself (zoon van) vond Kortrijk en den Colruyt belangrijk genoeg om af te zakken (de man is trouwens een PR-beest en is eerlijk genoeg om daarvoor uit te komen, hij zei dat men nu al de stokken aan het snoeien is mede in functie van hetgeen de consument binnen vier jaar wil – je moet het maar doen). Kwatongen zouden bijna beweren dat dat het beste bewijs is dat er een crisis is. Bruno Vanspauwen heeft het trouwens ooit ergens geschreven dacht ik: de Bordeaux-wijnhuizen herinneren zich hun thuismarkten opnieuw in de kleine jaren of als het crisis is. Opvallend is bij iedereen dat men nu 2009 de hemel in aan het prijzen is.

    Tesseron had er duidelijk niet te veel zin in. Ik probeerde hem bijna te vragen hoe lang de 2001 en 2004 van LR het nog zullen trekken (I know, shame on me) maar ik kon evengoed vragen wat zijn mening was over de paringsdans van het hangbuikvarken.

    Topper was voor mij ook sociando-mallet, de man die er stond (niet Gautreau) nam de tijd, was eerlijk in zijn beoordeling van de jaren en kende er iets van. Maar de prijzen zijn idd veel te hoog. De 2007 stond hier aan de prijs van de 2005 in de FAV in Auchan twee jaar geleden. Dan weet je het wel. Die 2005 moet je trouwens minstens 10 jaar laten liggen.

    @ iedereen – ben vorige week naar openflesdagen geweest van Boutelegier, één van de meest oprechte en mooiste wijnwinkels, naar mijn bescheiden oordeel. Zeer mooi aanbod: Cotat 2008 (wat me wel wat heeft ontgoocheld, maar soit), Citran, Glana, Moncalmès maar vooral het ganse aanbod van Brunier: CdR, Pallières, Roquête maar vooral het hoogtepunt van de avond: Vieux Télégraphe, dat alles in 2006 en 2007. Vieux Télégraphe 2007 is uitermate goed. Het viel op dat de 2007’s de fraîcheur hadden die 2006 of zelfs 2005 niet of minder hadden.

    Like

  31. Tesseron had trouwens zelf iets van een hangbuikvarken. Ben sedert de ontmoeting iets minder fan van lafon Rochet moet ik zeggen..
    Boutelegier heeft inderdaad een mooi aanbod. Kocht daar Montcalmes maar nog niet geproefd. Vieux telegraphe 1998 (geschonken deze zomer door Venne) was zowat de beste Chateauneuf die ik ooit proefde.

    Like

  32. beperkt maar mooi Italiaans aanbod bij Boutelegier: vooral Montevertine en Crognolo van Tenuta Sette Ponti zijn mooie Toscaanse toppers aan eerlijke prijs.

    Like

  33. Idd vinejo , voor mij ook één van de mooiste c9dp die ik al gedronken heb! Vieux donjon 98 was ook goed.

    Like

  34. Momenteel staat er eentje op Ebay aan startprijs van 30 Euro en dat is er al op geboden.
    Kortom de liefhebbers die er aan Jo 25 Eur voor gegeven hebben, doen een erg goede zaak, tenzij hij nu natuurlijk de prijs aanpast aan de gangbare Ebay-prijzen 🙂

    van uw reporter ter plaatse

    Like

Reacties zijn gesloten.