1 april, the hedonistic part, part one

Vergis u niet, ook voor het hedonistische deel diende er gewerkt te worden.

De zuipsch…eh de wijnclubleden kregen 4 wijnen ingeschonken, elk in een verschillend glas.

Zij kregen ook een aantal vragen voorgelegd : Herken je de streek waar deze wijnen vandaan komen ?- Wat is volgens jou de meest voorkomende cépage ? – Er is tussen 2 x 2 wijnen een verband, welk ?- Wat is de oudste en de jongste wijn ? – Welk van deze wijnen doet u het meest denken aan Dina Tersago tijdens een tango ?

Niet makkelijk, indeed.

Toch slaagden Gerten en St Canardus erin om de juiste wijnen met elkaar te linken, gevolg van het vele oefenen in het drinken ( rijmde hij zonder verpinken).

 

 

Chateau Rollan de By, Cru Bourgois Supérieur, Médoc 1995 ( Divino, 17,25 € ) : Gedistingeerde neus, niet erg aromatisch. Ook in de mond een fijne en zuivere indruk, mooie zuren maar te weinig fruit en redelijk korte afdronk. Van een 1995 verwacht je iets meer.

Eindigde als derde van deze reeks.

 

Chateau Grand Puy Ducasse, 5meGrand Cru Classé, Pauillac 1999 ( Carr. Wijnfest. 17 € ) : Iets meer intensiteit maar minder fijn. Toasty.

Een hoekigheid die niet verdween, een wijn vergelijkbaar met de Amstel Gold Race : behoorlijke lengte maar redelijk vlak.

Eindigde als minst goede van de vier.

 

Chateau Rollan de By, CBS, Médoc 2000 ( Carr. FR. 13 € ) : Rijk en rokerig aroma, zwart fruit en munt. Een behoorlijk vol mondgevoel, cassis en redelijk wat tannines. Mooi naspel op de tong. Franklin gewaagde van een heus joie de vivre bij het drinken van deze wijn.

Een vinejoie de vinevivre…

Voor de helft van de proevers was dit de beste rode wijn van de avond.

 

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande  2me Grand Cru Classé, Pauillac 1999 ( Thienpont, 40 €) : Een minder uitgesproken neus dan de vorige, iets zachter en romiger. Na walsen meer fruit, finesse. Zachte aanzet in de mond, rijp zwart fruit, chocolade, soepele tannine. In tegenstelling met vorige wijn, die als het ware alles onmiddellijk prijs gaf, moest je deze godendrank wat tijd gunnen. Minstens vijftien mondseconden lang bleef hij komen. Hij werd net niet chewy, maar in lengte werden alle andere wijnen ruim overtroffen.

Hoewel 1999 niet het allerbeste oogstjaar is geweest voor dit domein kon toch iedereen de klasse en finesse van de Comtesse (h)erkennen. 

 

’t Was al leuk geweest, maar zoals Joost en Friedl zouden zeggen : The best was yet to come…

13 gedachten over “1 april, the hedonistic part, part one

  1. in de Carrefour (maar nog niet geproefd) een kelderrest (maar er stonden wel dozen genoeg) van Château Verdignan, Haut-Médoc van 1998 aan 9,5 euro. Terwijl de 2003 11,9 of zoiets kost. Een maandje laten rusten en dan eens proeven se …

    Like

  2. Hebben jullie die 12 flessen gedronken, to the bottom?
    Wreed veel verbanden zou ik na meer dan anderhalve fles niet meer maken vrees ik…
    Aan Aardvarksken: Heeft die Verdignan 98 al die jaren in de winkel gestaan? (Ik hoop voor u van niet…)

    Like

  3. Vandaag in de krant!!!!!
    2005 wordt naar alle waarschijnlijkheid de beste jaargang voor Bordeaux-wijnen van de laatste 50 jaar, zoniet van de laatste 100 jaar.
    Velen zeggen (Angelus) dat na 1945 een betere vintage niet meer is geproduceerd. Mouton Rotschild houdt het bij een ‘zeer goede jaargang’
    De perfecte combinatie/afwisseling van zon en regen maakte 2005 tot een gedroomd jaar voor de Bordeaux-wijnen. 2003 was enkel zon, 2004 enkel regen.
    Dit wordt genieten… (vanaf 2007 dan), en inleggen (amai mijne portemonnee)

    Like

  4. Die Verdignan 98 staat nog niet heel lang in de winkel. Ik had ‘m zelf al gesignaleerd enkele maanden terug, lees berichtje ” sofa r so good — http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/?number=1&unit=days&date=20060105#2976906
    Is perfect op dronk en zeer goede prijs kwaliteit.

    Die Ducasse ’96 zal wel beter zijn dan de ’99, volgens Parker zelfs goed tot 2015.

    En Bert, er was enkel nog een kwart flesje Madiran over, de rest was leger dan het brein van Marijke Dillen.
    Maar daarna was er gene Whisky of Calvados meer hé !!!

    Like

  5. Het vergt inderdaad grote mentale voorbereiding om dit festijn aan te kunnen. Nie gemakkelijk om staande te blijven.

    Like

  6. Aan Gerten: ik kan me inderdaad inbeelden dat de zelf-opoffering hier niet meteen evident en vanzelfsprekend is… Een loodzware opdracht, neem ik aan…
    Waarde confraters,
    een aanrader (prijs/kwaliteit), naar mijn mening:
    Raimat 2001 – Cabernet Sauvignon (Spanje)
    Delhaize 8.99€
    Graag jullie bevindingen als die reeds werd geproefd, en zo niet:
    haal eentje en het zal u niet spijten

    Like

  7. Gisteren die Raimat snel weggeborgen toen ik zag dat we volk over de vloer kregen die niet al te veel kent van wijn (zeer sterk eufemisme)
    Die mensen brengen dan vol goede bedoelingen een fles bordeaux-azijn van 2€ mee in de volle overtuiging me daar enorm mee te plezieren…
    Dan stellen ze natuurlijk meteen voor die fles te ontkurken en er samen eens goed van te genieten.
    Daar gaat de Raimat-smaak in de mond…
    Een foltering, maar je drinkt hem toch om die mensen niet de indruk te geven dat ze volledige idioten zijn.
    Als ik dan eens een degelijke fles ontkurk kunnen ze de indruk geven wijnkenner te zijn (ruiken, tranende wijn bekijken,…) totdat dat glas aan de mond komt en ze de godendrank in dat keelgat kieperen als een student die op zijn studentendoop zijn eerste versgetapte Jupiler salamandert.
    Wat een zonde…
    Wijnverkrachters zijn het, maar we kunnen ze er niet (gerechtelijk) voor veroordelen.
    Nu dus het laatste glas Raimat drinken (nog steeds aangename hout-geur)
    en straks bij Parijs-Roubaix ons flesje Ch. Martinat 01
    Gezondheid

    Like

  8. … en vond hem terug op 10km van de streep.
    Ivm de Martinat: Inderdaad, beter in vorm, Vinejo. En gelukkig maar.
    Dit redt mijn zondag 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.